A sarkantyú kezelése, megelőzése

A sarkantyú egy sarokcsont kinövés, amely nyomás hatására alakul ki a sarokcsonton, a lábboltozat környékén. A sarkantyú kialakulásának oka, hogy a csontok dörzsölik az izomkat, amit okozhat túlsúly, de a nem jól megválasztott lábbeli és a fokozott terhelés is növeli kialakulásának kockázatát.

Ez a csontkinövés jellemzően a sarokcsont alján vagy a csont első részén szokott feltűnni, de sajnos ez a lerakódás nem csak ott, hanem megjelenhet a láb más területein egyaránt. Érdekesség, hogy nem mindig látható a kinövés, inkább a fájdalom hívja fel a figyelmünket rá, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor a legjobb, ha nem erőltetjük tovább a lábunkat.

A sarokfájdalom oka lehet ez a fajta meszes lerakódást, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a fájdalmat nem a sarkantyúnak tudhatjuk be, hanem valami más kiváltó ok áll a háttérben.

sarkantyú

Sarkantyú típusai:

Milyen típusai vannak a sarkantyúnak?

Két fajtája van:

Talpi sarkantyú

A talpi sarkantyú tünetei (Exostosis calcanei) közé tartozik a fájdalmas lépés, a talpat érintő fájdalom, amit terhelés hatására tapasztalhatunk, esetleg dudor is megjelenhet miatta.

Hátsó sarkantyú

A hátsó sarkantyú (Haglund exostosis), Haglund sarok, az Achilles ín környékén okoz fájdalmat, ami igencsak intenzív tud lenni. Ez a terület érzékennyé válik érintésre és szintén jellemző rá a dudor megjelenése.

Melyek a sarkantyú okai – Mitől, hogyan alakul ki?

         A leggyakoribb kiváltó okok között szerepel:

  • Túlsúly.
    Gyakori, hogy amikor a testtömeg megnövekszik, jelentősen gyarapodik a súlyunk, olyankor ezt a csontok, ízületek és az izmok egyaránt megsínylik.
  • Láb túlterhelése.
    A túlsúllyal együtt jelenhet emg ez a probléma, de ugyanúgy okozhatja a tartós, hosszantartó állás, fizikai munka.
  • Rossz cipő.
    A nem megfelelő lábbeli viselése: magas sarkú cipő, lapos talpú cipők, papucsok, illetve a nem megfelelő méretű cipőktől is kialakulhat.
  • Egyenetlen terhelés.
    Például a csípőfájdalommal együtt felléphet egyfajta kompenzálás a test részéről, amivel együtt nagyon terhelés alá kerülhet a másik oldal.
  • Lábboltozat deformitásai.
    Bokasüllyedés és lúdtalp hatására szintén megjelenhet a probléma, ilyenkor a talp boltozata megsüllyed.
  • Ízületi gyulaldás a lábban.
    A láb bármely területén kialakult gyulladás megbonthatja a láb anatómiai szerkezetét, ezzel együtt változhat a terheléselosztás is.

Ezek mind szerepet játszanak a sarkantyú kialakulásában, egyúttal felfedezhetjük közöttük a megelőzésben fontos részleteket is.

Sarkantyú tünetek:

A sarokcsont fájdalom, gyulladás, bedagadás és dudor kapcsán okkal feltételezhető, hogy sarkantyúval állunk szemben. De mint már kitértünk rá, bármilyen jellegű sarokfájdalom kapcsán érdemes kivizsgáltatni a dolgot, a szakorvosi kivizsgálás a pontos diagnózis érdekében fontos! Sarkantyú gyanúja esetén az ortopédia a megfelelő hely, ahol az érintett területet alaposan kivizsgálják.

Sarkantyú kezelése, diagnózisa:

A sarkantyú gyógyulási esélyei jók, az esetek 95%-ában konzervatív kezeléssel szép arányban lehet gyógyítani a sarkantyút. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen a betegség súlyossága, valamint típusa miatt. A diagnózis röntgenvizsgálattal, röntgenes képalkotás által felállítható. Abban az esetben, ha a röntgen nem mutat rá egyértelműen a problémára, akkor ez után MR vagy ultrahang vizsgálat jöhet még szóba.

A reumatológus orvos, valamint ortopéd szakorvos segíteni tud a diagnózis felállításában, valamint a további, egyéb vizsgálatok elrendelésében, amennyiben szükséges.

A sarokcsont sarkantyú kezelése lökéshullámmal, fizikoterápiával  történik. A középpontban a gyulladás csökkentése és a fájdalomcsillapítás áll. A duzzanat lelohasztására a hidegterápia ideális választás lehet, valamint a gyógyszeres fájdalomcsillapítás az még, amit javasolni szoktak a szakemberek.

Mivel a sarokcsont alsó részén található kalcium lerakódás nagyban összefügg a talpi fascia hegesedésével, gyulladásával, ezért a fájdalom korlátozza a betegeket a mindennapokban. A lökéshullám terápiával mindkét problémát egyszerre lehet kezelni, gyors helyreállítást, tartós hatást biztosít a sarkantyú tüneteinek kezelése kapcsán.

A lökéshullám terápia során nagy energiával rendelkező hanghullámokat alkalmaznak. Különféle szövetek mechanikai stimulációját segíti, ezzel együtt a regenerációt és a gyógyulási folyamatot gyorsítja, miközben rövidül a fájdalmas időszak.

Általában az esetek többségében a kezelés része a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek használata, de a hidegterápia is enyhítheti a tüneteket. Bizonyos sarok panaszok miatt szükség lehet műtét elvégzésére is, azt mindig az adott eset határozza meg. 

A rehabilitáció részét képezi a gyógyszerek, ám gyógytornával kezelhető a legjobban. Válasszunk kényelmes cipőt és ügyeljünk a helyes prevencióra, nehogy az újra kialakuló sarkantyú okozta kellemetlenségektől szenvedjünk és fájdalommal kelljen végigvinni a mindennapokat. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a kezeletlen sarkantyú egyéb problémákat is vonzhat. A túlterhelés következtében egyéb jellegű fájdalmak is megjelenhetnek, itt említve a korrigálásból fakadó hátfájás, derékfájás kialakulását.

A fájdalomból fakadó korrigáló mozgás más hátrányokkal is jár, hiszen az adott oldalon történő tudat alatti kímélés az imént említett problémákat hozhatja elő. A sarkantyút mielőbb felismerve a kezelést is rövid időn belül meg lehet kezdeni, amivel elkerülhető, hogy a sarokcsont talpi részén komolyabb csontkinövés jelentkezzen. A lábboltozatot érintő deformitások, köztük a lúdtalp, bokasüllyedés, a talpon átívelő inak húzódásával járnak, ez pedig előidézheti az imént említett összecsontosodást.

Megelőzés:

Az ilyen mozgásszervi panasz kialakulásához tehát nem kell kifejezetten valami sérülés, hanem sokszor inkább a folyamatos terhelés, az erős nyomás mellett alakulhat ki a sarkantyú. Bizonyos mozgásszervi betegségek kialakulása, megelőzése lehetséges az esetek nagy részében. Általában a nem megfelelő életmód vezet a sarkantyú kialakulásához, mely a folyamatos nyomás miatt alakulhat ki. Sokszor pedig a panaszok hosszan tartó, több éves fennállása, a kezelés hiánya csak ront a helyzeten, így emiatt a sarok fájdalma állandósul, majd krónikus betegség lesz belőle.

Ennek a betegségnek a fő oka a krónikus megerőltetés, így a hosszan tartó terhelés a sarkantyú kialakulásához vezethet. A meszes lerakódás felépüléséhez sok időre van szükség. Ez idő alatt a csontkinövés akár minden napját megkeserítheti. Komolyan kell venni, ha fáj az ember sarka, mert a járás, majd akár az állás is mindennapos fájdalomhoz vezethet. Sokan úgy vannak vele, hogy mit lehet tenni, dolgozni kell, csinálni a feladatainkat, pedig járás közben is folyamatos fájdalmat érezhetünk a sarkantyú kialakulásával. De ha időben orvoshoz fordulunk, előbb meg lehet kezdeni a terápiát komplikációk nélkül.

A prevencióban fontos szerepet tölt be a látorna és a megfelelő lábbeli kiválasztása. A túl magas és a túl lapos talpú cipők egyike sem ideális választás, egy kis sarokkal viszont sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a probléma kialakulását. A speciális, harántboltozat-emelő talpbetét szintén segíthet a megelőzésben, de ezeket is jó cipőben használjuk. Ne feledkezzünk meg a sportolás előtti bemelegítésről és ehhez a tevékenységhez is megfelelően válasszunk cipőt!

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!