A sarkantyú kezelése, megelőzése

A sarkantyú egy sarokcsont kinövés, amely nyomás hatására alakul ki a sarokcsonton, a lábboltozat környékén. A sarkantyú kialakulásának oka, hogy a csontok dörzsölik az izomkat, amit okozhat túlsúly, de a nem jól megválasztott lábbeli és a fokozott terhelés is növeli kialakulásának kockázatát.

Ez a csontkinövés jellemzően a sarokcsont alján vagy a csont első részén szokott feltűnni, de sajnos ez a lerakódás nem csak ott, hanem megjelenhet a láb más területein egyaránt. Érdekesség, hogy nem mindig látható a kinövés, inkább a fájdalom hívja fel a figyelmünket rá, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor a legjobb, ha nem erőltetjük tovább a lábunkat.

A sarokfájdalom oka lehet ez a fajta meszes lerakódást, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a fájdalmat nem a sarkantyúnak tudhatjuk be, hanem valami más kiváltó ok áll a háttérben.

sarkantyú

Sarkantyú típusai:

Milyen típusai vannak a sarkantyúnak?

Két fajtája van:

Talpi sarkantyú

A talpi sarkantyú tünetei (Exostosis calcanei) közé tartozik a fájdalmas lépés, a talpat érintő fájdalom, amit terhelés hatására tapasztalhatunk, esetleg dudor is megjelenhet miatta.

Hátsó sarkantyú

A hátsó sarkantyú (Haglund exostosis), Haglund sarok, az Achilles ín környékén okoz fájdalmat, ami igencsak intenzív tud lenni. Ez a terület érzékennyé válik érintésre és szintén jellemző rá a dudor megjelenése.

Melyek a sarkantyú okai – Mitől, hogyan alakul ki?

         A leggyakoribb kiváltó okok között szerepel:

 • Túlsúly.
  Gyakori, hogy amikor a testtömeg megnövekszik, jelentősen gyarapodik a súlyunk, olyankor ezt a csontok, ízületek és az izmok egyaránt megsínylik.
 • Láb túlterhelése.
  A túlsúllyal együtt jelenhet emg ez a probléma, de ugyanúgy okozhatja a tartós, hosszantartó állás, fizikai munka.
 • Rossz cipő.
  A nem megfelelő lábbeli viselése: magas sarkú cipő, lapos talpú cipők, papucsok, illetve a nem megfelelő méretű cipőktől is kialakulhat.
 • Egyenetlen terhelés.
  Például a csípőfájdalommal együtt felléphet egyfajta kompenzálás a test részéről, amivel együtt nagyon terhelés alá kerülhet a másik oldal.
 • Lábboltozat deformitásai.
  Bokasüllyedés és lúdtalp hatására szintén megjelenhet a probléma, ilyenkor a talp boltozata megsüllyed.
 • Ízületi gyulaldás a lábban.
  A láb bármely területén kialakult gyulladás megbonthatja a láb anatómiai szerkezetét, ezzel együtt változhat a terheléselosztás is.

Ezek mind szerepet játszanak a sarkantyú kialakulásában, egyúttal felfedezhetjük közöttük a megelőzésben fontos részleteket is.

Sarkantyú tünetek:

A sarokcsont fájdalom, gyulladás, bedagadás és dudor kapcsán okkal feltételezhető, hogy sarkantyúval állunk szemben. De mint már kitértünk rá, bármilyen jellegű sarokfájdalom kapcsán érdemes kivizsgáltatni a dolgot, a szakorvosi kivizsgálás a pontos diagnózis érdekében fontos! Sarkantyú gyanúja esetén az ortopédia a megfelelő hely, ahol az érintett területet alaposan kivizsgálják.

Sarkantyú kezelése, diagnózisa:

A sarkantyú gyógyulási esélyei jók, az esetek 95%-ában konzervatív kezeléssel szép arányban lehet gyógyítani a sarkantyút. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen a betegség súlyossága, valamint típusa miatt. A diagnózis röntgenvizsgálattal, röntgenes képalkotás által felállítható. Abban az esetben, ha a röntgen nem mutat rá egyértelműen a problémára, akkor ez után MR vagy ultrahang vizsgálat jöhet még szóba.

A reumatológus orvos, valamint ortopéd szakorvos segíteni tud a diagnózis felállításában, valamint a további, egyéb vizsgálatok elrendelésében, amennyiben szükséges.

A sarokcsont sarkantyú kezelése lökéshullámmal, fizikoterápiával  történik. A középpontban a gyulladás csökkentése és a fájdalomcsillapítás áll. A duzzanat lelohasztására a hidegterápia ideális választás lehet, valamint a gyógyszeres fájdalomcsillapítás az még, amit javasolni szoktak a szakemberek.

Mivel a sarokcsont alsó részén található kalcium lerakódás nagyban összefügg a talpi fascia hegesedésével, gyulladásával, ezért a fájdalom korlátozza a betegeket a mindennapokban. A lökéshullám terápiával mindkét problémát egyszerre lehet kezelni, gyors helyreállítást, tartós hatást biztosít a sarkantyú tüneteinek kezelése kapcsán.

A lökéshullám terápia során nagy energiával rendelkező hanghullámokat alkalmaznak. Különféle szövetek mechanikai stimulációját segíti, ezzel együtt a regenerációt és a gyógyulási folyamatot gyorsítja, miközben rövidül a fájdalmas időszak.

Általában az esetek többségében a kezelés része a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek használata, de a hidegterápia is enyhítheti a tüneteket. Bizonyos sarok panaszok miatt szükség lehet műtét elvégzésére is, azt mindig az adott eset határozza meg. 

A rehabilitáció részét képezi a gyógyszerek, ám gyógytornával kezelhető a legjobban. Válasszunk kényelmes cipőt és ügyeljünk a helyes prevencióra, nehogy az újra kialakuló sarkantyú okozta kellemetlenségektől szenvedjünk és fájdalommal kelljen végigvinni a mindennapokat. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a kezeletlen sarkantyú egyéb problémákat is vonzhat. A túlterhelés következtében egyéb jellegű fájdalmak is megjelenhetnek, itt említve a korrigálásból fakadó hátfájás, derékfájás kialakulását.

A fájdalomból fakadó korrigáló mozgás más hátrányokkal is jár, hiszen az adott oldalon történő tudat alatti kímélés az imént említett problémákat hozhatja elő. A sarkantyút mielőbb felismerve a kezelést is rövid időn belül meg lehet kezdeni, amivel elkerülhető, hogy a sarokcsont talpi részén komolyabb csontkinövés jelentkezzen. A lábboltozatot érintő deformitások, köztük a lúdtalp, bokasüllyedés, a talpon átívelő inak húzódásával járnak, ez pedig előidézheti az imént említett összecsontosodást.

Megelőzés:

Az ilyen mozgásszervi panasz kialakulásához tehát nem kell kifejezetten valami sérülés, hanem sokszor inkább a folyamatos terhelés, az erős nyomás mellett alakulhat ki a sarkantyú. Bizonyos mozgásszervi betegségek kialakulása, megelőzése lehetséges az esetek nagy részében. Általában a nem megfelelő életmód vezet a sarkantyú kialakulásához, mely a folyamatos nyomás miatt alakulhat ki. Sokszor pedig a panaszok hosszan tartó, több éves fennállása, a kezelés hiánya csak ront a helyzeten, így emiatt a sarok fájdalma állandósul, majd krónikus betegség lesz belőle.

Ennek a betegségnek a fő oka a krónikus megerőltetés, így a hosszan tartó terhelés a sarkantyú kialakulásához vezethet. A meszes lerakódás felépüléséhez sok időre van szükség. Ez idő alatt a csontkinövés akár minden napját megkeserítheti. Komolyan kell venni, ha fáj az ember sarka, mert a járás, majd akár az állás is mindennapos fájdalomhoz vezethet. Sokan úgy vannak vele, hogy mit lehet tenni, dolgozni kell, csinálni a feladatainkat, pedig járás közben is folyamatos fájdalmat érezhetünk a sarkantyú kialakulásával. De ha időben orvoshoz fordulunk, előbb meg lehet kezdeni a terápiát komplikációk nélkül.

A prevencióban fontos szerepet tölt be a látorna és a megfelelő lábbeli kiválasztása. A túl magas és a túl lapos talpú cipők egyike sem ideális választás, egy kis sarokkal viszont sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a probléma kialakulását. A speciális, harántboltozat-emelő talpbetét szintén segíthet a megelőzésben, de ezeket is jó cipőben használjuk. Ne feledkezzünk meg a sportolás előtti bemelegítésről és ehhez a tevékenységhez is megfelelően válasszunk cipőt!

MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre