Bokaszalag szakadás tünetei, kezelése

Rendkívüli fájdalommal járhat akár egy rossz lépés is, ami egyben a bokaszalag sérülés kiváltó
oka lehet. Amennyiben a sérülés komoly, a szakadás is benne van a pakliban, amelynek
hatására azonnali duzzanatot fedezhetünk fel a boka területén. A szalagszakadás boka
kapcsán sem egy kellemes dolog, de nézzük milyen változatai vannak és mit lehet tenni a
gyógyulás érdekében!

Amikor a boka rossz irányba fordul, a lábfej gyakorlatilag befelé aláfordul, egyúttal a teljes
testsúly a külső bokaszalagokra terhelődik az egyensúly elvesztése miatt. Az elülső és középső
szalagok megnyúlásával a teljes vagy részleges bokaszalag szakadás esetére
gyanakodhatunk. Ilyenkor sajnos kisebb darab csontok is leválhatnak.

bokaszalag szakadás

Milyen a bokaízület felépítése?

Szárkapocscsont, sípcsont és ugrócsont. Utóbbit, vagyis az ugrócsontot a bokaszalagok, erős ínszalagok tartják a sípcsont, valamint a szárkapocscsont által alkotott ízületi árokban. Ebbek mozog és a bokaszalagok azok, melyen stabilan tartják benne. 

A bokaszalagoknak kettős szerepe van, hogy:

  • az ízületi fejet az ízületi árokban tartsák
  • meggátolják az oldalirányú mozgásokat.

Kollagénből álló szálak alkotják a bokaszalagot, mint az ínszalagok sokaságát. Mivel az ízületi árok, valamint az ízületi fej rendkívüli pontossággal illeszkednek egymásba, a bokaszalagoknak fontos szerepe van.

Ez a szalag próbálja visszatartani az elmozdulást, ám mert merevségük előnye egyen hátrány egy rossz lépésnél, ezért előfordulhat, hogy a hirtelen kimozdulás hatására a szalag nem tudja visszatartani a bokát, s a rá ható erőtől elszakadhat.

A részleges- vagy teljes szakadás? 

Külső bokaszalag szakadás

Lateral ligament – a boka külső részén található szalag, 3 szalagsáv alkotja:

  • elülső bokaszalag (anterior-talofibular ligament)
  • középső bokaszalag (calcaneofibular ligament)
  • hátsó bokaszalag (posterior talofibular ligament)

A különböző bokaszalag sérülések gyakorinak tekinthetők, ezen belül pedig a külső bokaszalagot fedik le az esetek legnagyobb részében. A bokarándulás, bokaficam többségében a boka külső oldalát érintik, ebben az esetben nem szakad el az ínszalag, csak megnyúlik, de ezen belül az elülső- és középső szalagok azok, amelyek megsérülnek. Az elülső, részleges bokaszalag szakadás gyógyulási ideje hosszabb, ám az esetek körülbelül ötödében fordul elő.

Deltoid ligament –  a boka belső oldalán található szalag 4 része:

  • anterior tibiotalar ligament
  • tibiocalcaneal ligament
  • posterior tibiotalar ligament
  • tibionavicular ligament

A boka belső oldalán fellelhető szalag szakadása ritka, súlyos bokacsont törések kapcsán, ám ritán fordul elő.

Mivel a lábfej számos kisebb csontból áll össze, rendszert alkotva, melyben ínak és apró szalagok találhatóak meg, lehet enyhe és súlyos is a sérülés. Előfordulhat csonttörés, leválhat egy-egy csontdarab vagy porc, továbbá szalagok húzódhatnak meg, szakadhatnak el.

bokaszalag szakadás
A bokaszalag szakadás tünetei között az alábbi panaszok figyelhetők meg:
  • Erős bokafájdalom.
  • Fájdalmas a járás vagy nem tud lábra állni.
  • Véraláfutás.
  • Duzzadt boka, mely súlyosabb esetben deformálódott.
  • A fájdalom pihentetés ellenére sem múlik.

Annak érdekében, hogy minél előbb megkezdődhessen a szükséges kezelés, a szakorvosi kivizsgálás elengedhetetlen. Akár kisebb, akár nagyobb mértékű a boka sérülése, ha rövid időn belül megmutatjuk egy orvosnak, az különböző megoldásokat tud javasolni a kezdeti stádiumban.

A személyre szabott gyógytorna és a különféle terápiás kezelések, köztük a gyógyszer nélküli fájdalomcsillapító eljárások nagy segítséget jelenthetnek az állapot javításában, a fájdalomcsillapításban! Ezzel együtt lerövidíthetik a gyógyulási időt, tehát mindenképp érdemes foglalkozni a lehetőséggel.

A kezeletlen bokaszalag szakadás nem gyógyul meg magától, csak a rándulás vagy ficam esetén reménykedhetünk abban, hogy a pihentetés éa a fájdalomcsillapítók hozzájárulnak a gyógyuláshoz.

A bokaszalag szakadás fajtái a szalagszakadás mértékétől függően lehetnek:

Elsőfokú, enyhe bokaszalag szakadás esetén túlnyúlik az ínszalag, mely apró szakadást okoz. Erre a boka enyhe dagadása és esetleg még véraláfutás hívhatja fel a figyelmünket azon túl, hogy állás és járás közben fájdalmat tapasztalhatunk. Gyógyulási ideje a többi fajtához képest jelentősen rövidebb. 

Másodfokú, részleges bokaszalag szakadásnál az ínszalag szintén szakad, de nem teljesen, tehát a szalag nem válik ketté, hanem egyben marad. Tünetei között szerepel a fájdalom, mely akkor is jelentkezik, ha nem mozgatjuk az adott testrészt. A boka jelentősen bedagad, véraláfutás jelentkezik rajta és terhelés nélkül is fájdalmakkal jár. Többnyire bokamerevítővel szokták rögzíteni, de a bokaszalag szakadás gyógytorna segítégével gyógyítható a leghatékonyabban. A rehabilitációs gyógytorna és a gyulladáscsökkentés kap főszerepet a kezelésben.

Harmadfokú, teljes bokaszalag szakadáskor viszont kettéválik a szalag, ami azonnali kezelést igényel! A boka dagadása, a velejáró duzzanat olyan mértéket öltet, hogy a boka mozgatását teljesen ellehetetleníti, egyben az állást és járást is megnehezíti. Mindenképp forduljon orvoshoz, amennyiben az imént említett tüneteket tapasztalja, hiszen az orvos a vizsgálatot követően fogja eldönteni, hogy szükség van-e műtétre. Bár a műtét nem minden esetben törvényszerű, olykor elengedhetetlen a szalag összevarrása műtéti úton. A gipsz vagy merevítő viselése szintén a kezelés részét képezik.

A részleges bokaszalag szakadás gyógyulási ideje meddig tart?

Körülbelül néhány hét, pontosabban 6-8 hetet vesz igénybe a gyógyulási idő bokaszalag szakadás kapcsán, de 12 hét is lehet belőle. Erre több dolog is hatással lehet, első sorban attól függően, hogy milyen súlyos a probléma, hogyan sérült meg az illető, melyik oldalon van, van-e törés, de a terhelhetőség szintén szerepet játszik ebben. A pontos diagnózis felállítása és a kezelési terv függ az ilyen és ezekhez hasonló szempontoktól. A speciális erősítő, illetve nyújtó gyakorlatok segítségével szintén javíthatunk a funkcionális helyeállításon, mely igen gyakori része a kezeléseknek. A kezelés során egyéb módszerekkel egyaránt javulás érhető el, például gyógytornával, amely a felépülés utáni időszakban is segítséget jelenthet.

A mozgásszervi és sportsérülések mind szakorvos általi vizsgálatot igényelnek, amely az ortopédia területe. Komoly bokaszalag szakadás esetén szükség szerint műtétre kerül sor, amit többnyire azonnal el is végeznek az ízület stabilitásának visszaállítása érdekében, azonban ha a bokaszalagok megnyúlnak, akkor általában gyógytornász is kezelni tudja a sérülést. Két-három nappal a sérülés után óvatosan terhelhető lesz majd a boka, a sérülés mértékének megfelelően. Ezt a tünetek és a vizsgálat uténi diagnózis határozza meg, erről minden tájékoztató információt megkap a beteg.

Gyógyulás lökéshullám terápiával!

A vérbőség fokozása a lökéshullám terápia egyik sajátossága, ami jelentős előrelépést okoz a gyógyulásban. A teljes bokaszalag szakadásnál a gyógyulásra több hónapot is számolni kell, azonban itt is és a részleges szakadásnál egyaránt nagy segítséget jelent a lökéshullám, ami mellékhatások nélkül alkalmazható.

A sérült terület vérbőségének fokozása képes javítani a sérült sejtek oxigénellátását, valamint tápanyag-ellátását, ezzel hozzájárulva a gyorsabb regenerálódáshoz. Közben a salakanyagok elszállítása is nagyobb ütemben megy végbe, ami a bokaduzzanat és a fájdalom csillapításában is kiveszi a részét.

Amint sikerült a gyulladást megszüntetni, a regenerálódásban a gyógytorna szintúgy emeli a gyógyulás lehetőségét annak érdekében, hogy a korábbi rugalmasságot és terhelhetőséget visszaállítsuk.

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre