Talpi bőnye gyulladás kezelése, fasciitis plantaris

Melyek a tipikus tünetek?

A szúró fájdalom a talp sarki részén, amely jellemzően reggel jelentkezik, illetve a hosszas járás, állás következtében megjelenő talpfájdalom a talpi bőnye gyulladás jelei lehetnek. 

Mégis mi okozza a talpi bőnye gyulladását?

Képzeljünk el egy vastag szalagot, mely a saroktól a lábujjak tövéig húzódik a talpon. Ez bár egy erős, kötőszövetes lemez, ami ha hosszú ideig van kitéve terhelésnek, akkor szépen lassan mikrosérülések keletkeznek rajta. Feladata, hogy csillapítsa a becsapódási rezgést a földet éréskor, a lépéskor. Ha nem vigyázunk, és figyelmen kívül hagyjuk a jeleket, később gyulladásos állapotba kerülhet.

Lúdtalp

A lábfej süllyedt hosszboltozata okozhatja a Fasciitis plantaris kialakulását. A gyulladás sok kellemetlenséggel jár, ezért ha láthatóan lúdtalpa van, érdemes talpbetétet használni.

Túlsúly

A lábfej, valamint a talp vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve. A túlsúly sokat árthat ebből a szempontból, mert a plusz kilók megviselik a talpboltozatot. A talpi szalag túlterhelődik és begyullad.

talpi bőnye gyulladás

Túlerőltetés

Ez a két leggyakoribb kiváltó ok, azonban a már meglévő gyulladás túlerőltetése is további szövődményekhez vezethet. Nem feltétlenül kell sportolónak, futónak lenni ehhez, mert elég, ha a munkában sokat állunk vagy sokat gyalogolunk nem megfelelő cipőben.

A talpfájás kiváltó okai között szerepel továbbá a sérülés, merev lábszár, a rossz cipők viselése, vagy akár az Achilles ín kapcsán felmerülő problémák. Ha jobban belegondolunk, akkor a talpi bőnye gyulladás megelőzése érdekében sokat tehetünk!

A kiváltó okot kell első körben megtalálni ahhoz, hogy hatékonyan lehessen kezelni a problémát. Ebben a MendMedical Egészségközpont készséggel áll rendelkezésre!

A sarok és a lábfej az, amire a teljes testsúlyunk nehezedik, amikor állunk vagy mozgunk.  A lábtő, lábközép és az ujjak lényegében csontok, szalagok, inak és izmok összessége. A saroktól a lábujjig húzódó ín, a talpi bőnye olyan, mint egy lengéscsillapító. Egy rendkívül erős kötőszövetes lemez, aminek az a funkciója, hogy csillapítsa a becsapódási rezgést a földet éréskor. 

Ha deformálódás nélkül elbírja a ránehezedő súlyt, akkor nincs gond, viszont a túlzott terheléssel együtt a szalag túlságosan megfeszül. Ennek hatására mikro méretű szakadások, repedések jelennek meg rajta, amelyek később gyulladáshoz vezetnek. Amennyiben nem kezelik, fájdalmas csontkinövést okozhat a sarkon, melyet csak műtéttel lehet eltávolítani.

Talpi fascia gyulladása – talpi bőnye gyulladás kezelése.

Mit lehet tenni a talpi bőnye fájdalmának megszűntetéséért otthon házilag?

A gyulladás kezelése házilag egyúttal a megelőzésre is fókuszáló tanácsok összességéből áll.  Mivel túlterhelés miatt jelenik meg a probléma, így azzal kell foglalkozni, hogy pihentessük és a gyulladást mérsékeljük. Erre a legjobb módszer nyilván a pihentetés, de a megfelelő nyújtás is segíthet benne. Amennyiben nincs lehetőség a pihenésre, a legjobb, amit tehet, hogy sportolás előtt bemelegítést végez, melynek része a talpi bőnye és a vádli nyújtása.

Az óvatos jegelés is előrelépést jelenthet a fájdalomban, ehhez pedig elegendő 10-15 perc. Azonban nem árt óvatosnak lenni, mindig egy törölközőbe tekerve használjuk a jeges zacskót, hiszen a nem körültekintő jegelés fagyáshoz is vezethet.

A talp masszázs szintén egy lehetőség azok közül, amelyek természetes módon enyhíthetik a fájdalmat. Minden, ami fokozza a vérkeringést az érintett részen, segíthet abban, hogy mérsékelni lehessen a fájdalmakat.

A gyógytorna – mely kifejezetten úgy van felépítve, hogy ezt a területet célozza – egy relatíve kíméletes, ám nagy mértékben hatékony módszere a gyulladás megszüntetésének, a fájdalmak csillapításának. Rendelőnkben gyógytorna és lökéshullám terápia egyaránt elérhető!

Talpi bőnye gyulladása – kezelés lökéshullám terápia segítségével:

Ez az eljárás egyúttal gondoskodik a fájdalomcsillapításról, a krónikus gyulladás visszafordításáról, vérkeringés fokozásáról és a szövetstabilitás javításán amellett, hogy a terápia hatásai között szerepel még továbbá az öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben, a kötött izomzat lazítása, a mozgékonyság fokozása, a kontrollált izomtónus normalizálása, a sejtstruktúra javítása.

Tehát egy betegség esetén az első dolog, amit tenni kell, az a panasz okának kivizsgálása. A célzott, szakorvosok által végzett vizsgálatok alapján lehetséges felfedni a valós kiváltó okot. Csak ez után lesz értelme bármilyen kezelést elkezdeni. Nemcsak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek, hanem több kezelés is rendelkezésre áll a sarok fájdalma és annak csillapítása érdekében. De fontos, hogy minden esetben alapos vizsgálatok előzzék meg a kezelés megkezdését. A sarokfájdalom ellen van néhány hatékony módszer, azonban mindig szükséges felállítani a kórképet, hogy tudjuk, milyen probléma okoz ilyen tüneteket. Például az egészséges életmód része a rendszeres sportolás, de az intenzív sport közben történhet sérülés, egy hosszabb, kemény edzés során a túlzott terhelés szintén a talpi bőnye gyulladás kiváltó oka lehet. Aki gyakran végez hosszan tartó álló munkát, annál nagyobb eséllyel alakul ki sérülés. Ilyenkor az sem segít, ha újra és újra terheljük a területet, mert a gyógyulás a gyulladt területet tovább terheli. 

A magas sarkú cipő vagy bármilyen nem megfelelő lábbeli az egyik fő oka annak, hogy a talpi bőnye gyulladása bekövetkezik. Egy jó talpbetét is segíthet abban, hogy a láb, a lábfej és a sarok kisebb terhelést szenvedjen el. Már említettük, hogy ahol túl nagy súlyfeleslegről beszélünk, ott lehetőség szerint azzal is foglalkozni kell, hogy valószínűleg ez a körülmény idézi elő a panaszokat. A talpi bőnye gyulladás ezek a kiváltó okok mellett kialakulhat azért is, mert túl merev a vádli, s a sarokcsontot előrebillenti, melynek hatására még nyugalmi állapotban is feszül a talpi fascia. 

Azt tanácsoljuk, hogy minden alkalommal végezzen alapos bemelegítést, mielőtt testmozgást végez, legyen az bármilyen mértékű. Majd az edzés utáni lazításra, pihenésre is szánjon elég időt, a pihentetés segíteni fog. Tudni kell, hogy a sarkantyú és egyéb sarokfájdalmak, köztük a talpi bőnye sem fáj pihenés alatt, például éjszaka, sokkal inkább terhelésre válik problémássá, gyakorlatilag egész nap fájdalmat okozhat a mozgásban akár alacsony, akár magas intenzitással végezzük.

Hogyan hat a testükre, ha nem foglalkozunk a problémával? Amennyiben nem foglalkozunk a gyulladással, az apró, mikrosérülések száma megnő, szakadás keletkezhet a fasciában. A gyógyulás hegszövetképződéssel jár, az eredeti funkció nem állítható vissza teljesen, ha elhanyagoljuk.

MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre