Talpi bőnye gyulladás kezelése, fasciitis plantaris

Melyek a tipikus tünetek?

A szúró fájdalom a talp sarki részén, amely jellemzően reggel jelentkezik, illetve a hosszas járás, állás következtében megjelenő talpfájdalom a talpi bőnye gyulladás jelei lehetnek. 

Mégis mi okozza a talpi bőnye gyulladását?

Képzeljünk el egy vastag szalagot, mely a saroktól a lábujjak tövéig húzódik a talpon. Ez bár egy erős, kötőszövetes lemez, ami ha hosszú ideig van kitéve terhelésnek, akkor szépen lassan mikrosérülések keletkeznek rajta. Feladata, hogy csillapítsa a becsapódási rezgést a földet éréskor, a lépéskor. Ha nem vigyázunk, és figyelmen kívül hagyjuk a jeleket, később gyulladásos állapotba kerülhet.

Lúdtalp

A lábfej süllyedt hosszboltozata okozhatja a Fasciitis plantaris kialakulását. A gyulladás sok kellemetlenséggel jár, ezért ha láthatóan lúdtalpa van, érdemes talpbetétet használni.

Túlsúly

A lábfej, valamint a talp vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve. A túlsúly sokat árthat ebből a szempontból, mert a plusz kilók megviselik a talpboltozatot. A talpi szalag túlterhelődik és begyullad.

talpi bőnye gyulladás

Túlerőltetés

Ez a két leggyakoribb kiváltó ok, azonban a már meglévő gyulladás túlerőltetése is további szövődményekhez vezethet. Nem feltétlenül kell sportolónak, futónak lenni ehhez, mert elég, ha a munkában sokat állunk vagy sokat gyalogolunk nem megfelelő cipőben.

A talpfájás kiváltó okai között szerepel továbbá a sérülés, merev lábszár, a rossz cipők viselése, vagy akár az Achilles ín kapcsán felmerülő problémák. Ha jobban belegondolunk, akkor a talpi bőnye gyulladás megelőzése érdekében sokat tehetünk!

A kiváltó okot kell első körben megtalálni ahhoz, hogy hatékonyan lehessen kezelni a problémát. Ebben a MendMedical Egészségközpont készséggel áll rendelkezésre!

A sarok és a lábfej az, amire a teljes testsúlyunk nehezedik, amikor állunk vagy mozgunk.  A lábtő, lábközép és az ujjak lényegében csontok, szalagok, inak és izmok összessége. A saroktól a lábujjig húzódó ín, a talpi bőnye olyan, mint egy lengéscsillapító. Egy rendkívül erős kötőszövetes lemez, aminek az a funkciója, hogy csillapítsa a becsapódási rezgést a földet éréskor. 

Ha deformálódás nélkül elbírja a ránehezedő súlyt, akkor nincs gond, viszont a túlzott terheléssel együtt a szalag túlságosan megfeszül. Ennek hatására mikro méretű szakadások, repedések jelennek meg rajta, amelyek később gyulladáshoz vezetnek. Amennyiben nem kezelik, fájdalmas csontkinövést okozhat a sarkon, melyet csak műtéttel lehet eltávolítani.

Talpi fascia gyulladása – talpi bőnye gyulladás kezelése.

Mit lehet tenni a talpi bőnye fájdalmának megszűntetéséért otthon házilag?

A gyulladás kezelése házilag egyúttal a megelőzésre is fókuszáló tanácsok összességéből áll.  Mivel túlterhelés miatt jelenik meg a probléma, így azzal kell foglalkozni, hogy pihentessük és a gyulladást mérsékeljük. Erre a legjobb módszer nyilván a pihentetés, de a megfelelő nyújtás is segíthet benne. Amennyiben nincs lehetőség a pihenésre, a legjobb, amit tehet, hogy sportolás előtt bemelegítést végez, melynek része a talpi bőnye és a vádli nyújtása.

Az óvatos jegelés is előrelépést jelenthet a fájdalomban, ehhez pedig elegendő 10-15 perc. Azonban nem árt óvatosnak lenni, mindig egy törölközőbe tekerve használjuk a jeges zacskót, hiszen a nem körültekintő jegelés fagyáshoz is vezethet.

A talp masszázs szintén egy lehetőség azok közül, amelyek természetes módon enyhíthetik a fájdalmat. Minden, ami fokozza a vérkeringést az érintett részen, segíthet abban, hogy mérsékelni lehessen a fájdalmakat.

A gyógytorna – mely kifejezetten úgy van felépítve, hogy ezt a területet célozza – egy relatíve kíméletes, ám nagy mértékben hatékony módszere a gyulladás megszüntetésének, a fájdalmak csillapításának. Rendelőnkben gyógytorna és lökéshullám terápia egyaránt elérhető!

Talpi bőnye gyulladása – kezelés lökéshullám terápia segítségével:

Ez az eljárás egyúttal gondoskodik a fájdalomcsillapításról, a krónikus gyulladás visszafordításáról, vérkeringés fokozásáról és a szövetstabilitás javításán amellett, hogy a terápia hatásai között szerepel még továbbá az öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben, a kötött izomzat lazítása, a mozgékonyság fokozása, a kontrollált izomtónus normalizálása, a sejtstruktúra javítása.

Tehát egy betegség esetén az első dolog, amit tenni kell, az a panasz okának kivizsgálása. Mire számíthat az orvosi vizsgálatnál? A célzott, szakorvosok által végzett vizsgálatok alapján lehetséges felfedni a valós kiváltó okot. Csak ez után lesz értelme bármilyen kezelést elkezdeni. Nemcsak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek, hanem több kezelés is rendelkezésre áll a sarok fájdalma és annak csillapítása érdekében. De fontos, hogy minden esetben alapos vizsgálatok előzzék meg a kezelés megkezdését. A sarokfájdalom ellen van néhány hatékony módszer, azonban mindig szükséges felállítani a kórképet, hogy tudjuk, milyen probléma okoz ilyen tüneteket és milyen kezelési megoldás segíthet. Például az egészséges életmód része a rendszeres sportolás, de az intenzív sport közben történhet sérülés, egy hosszabb, kemény edzés során a túlzott terhelés szintén a talpi bőnye gyulladás kiváltó oka lehet. A bemelegítés nagyon fontos, aki pedig hajlamos a talpfájdalomra, annak egy reggeli, egyszerűbb lábtorna szintén javíthat a tünete enyhítésében, továbbá speciális talpbetét használata is javasolt. lehet Aki gyakran végez hosszan tartó álló munkát, fizikai terhelése állandó, annál nagyobb eséllyel alakul ki sérülés. Ilyenkor az sem segít, ha újra és újra terheljük a területet, mert a gyógyulás a gyulladt területet tovább terheli.

A magas sarkú cipő vagy bármilyen nem megfelelő lábbeli az egyik fő oka annak, hogy a talpi bőnye gyulladása bekövetkezik. Egy jó talpbetét is segíthet abban, hogy a láb, a lábfej és a sarok kisebb terhelést szenvedjen el. Már említettük, hogy ahol túl nagy súlyfeleslegről beszélünk, ott lehetőség szerint azzal is foglalkozni kell, hogy valószínűleg ez a körülmény idézi elő a panaszokat. A talpi bőnye gyulladás ezek a kiváltó okok mellett kialakulhat azért is, mert túl merev a vádli, s a sarokcsontot előrebillenti, melynek hatására még nyugalmi állapotban is feszül a talpi fascia. 

Azt tanácsoljuk, hogy minden alkalommal végezzen alapos bemelegítést, mielőtt testmozgást végez, legyen az bármilyen mértékű. Majd az edzés utáni lazításra, pihenésre is szánjon elég időt, a pihentetés segíteni fog. Tudni kell, hogy a sarkantyú és egyéb sarokfájdalmak, köztük a talpi bőnye sem fáj pihenés alatt, például éjszaka, sokkal inkább terhelésre válik problémássá, gyakorlatilag egész nap fájdalmat okozhat a mozgásban akár alacsony, akár magas intenzitással végezzük.

Hogyan hat a testükre, ha nem foglalkozunk a problémával? Amennyiben nem foglalkozunk a gyulladással, az apró, mikrosérülések száma megnő, szakadás keletkezhet a fasciában. A gyógyulás hegszövetképződéssel jár, az eredeti funkció nem állítható vissza teljesen, ha elhanyagoljuk.

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!