Befagyott váll szindróma oka, kezelése

Befagyott váll oka, kezelése

Húzódás, megerőltetés. Többnyire ezekre gyanakszunk, amikor megfájdul a vállunk. Azonban ha a vállfájdalom csak nem múlik, mélyebb kivizsgálásra van szükség! A valódi betegség felismeréséhez olykor időre van szükség, márpedig minél előbb kiderül a probléma oka, annál előbb meg lehet kezdeni a kezelést! Megfelelő szakorvosokkal, teljes kivizsgálással és kezeléssel sikeresen gyógyítható.

Mi az a befagyott váll szindróma?

Adheasiv capsulitis – a vállízületben jelentkező betegség, a váll és a környező lágy szövetek krónikus gyulladásos betegsége, mely az ízület merevségével és fájdalmával jár.

Mivel a vállízület nagyon összetett ízület, amelyben izmok, ínak és szalagok kapcsolódnak egymáshoz, majd az egész kapcsolódik a törzshöz. Számos funkciót lát el, tehát fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk a fájdalom megjelenésének annak érdekében, hogy ne történhessen még nagyobb baj!

befagyott váll szindróma

Bár a tünetek súlyosbodásához idő kell, ellehetetleníti a mindennapokat, ezért nem érdemes megvárni azt az időt, míg magától elmúlik, hiszen amennyiben időben lépünk, relatíve kíméletes módszerrel kezelhetjük a betegséget. Gyógytornával történik a kezelés, de súlyos esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet!

A vállízület egyfajta gömbízület. Ennek az ízületnek köszönhetjük, hogy a kart olyan sokféleképpen tudjuk mozgatni: körkörösen is mozgathatjuk, illetve lehetővé teszi hogy közelítsük és távolítsuk a törzshöz képest. Az ízfejet a karcsont felső, gömbölyű vége adja, az ízárkot a lapocka kehely alakú része, ahová az ízfej beleillik. Az ízületi tokot lágy szövetekből álló szalagok alkotják.

A rotátorköpeny segíti elő a kar forgatását, ugyanakkor stabilizálja a vállízületet. Ebbe az izomcsoportba négy izom tartozik, melyek azért felelősek, hogy behúzzák a felkarcsontot a lapockacsontba.

Abban az esetben, ha az ziomzatot körülvevő kötőszövetek begyulladnak, akkor azok megvastagodnak, merevvé válnak, aminek hatására az ízületek mozgatását akadályozzák. A legnagyobb baj ezzel az, hogy mivel kötötté válik a mozgás, így arra sincs lehetőség, hogy az ízületet tornáztassuk. Megindul egy folyamat, amellyel egyre kötötebbé, merevebbé válik az ízület, s a légyrészek is hegesedésnek indulnak.

Melyek a befagyott váll tünetei?

Mozgásbeszűkülés, fájdalom a vállban, annak elülső és külső területein. Hatására nem csak az aktív, hanem a passzív mozgások is csökkennek, az orvos vagy a gyógytornász sem tudja mozgatni az ízületet. Általános tünetei miatt a kivizsgálás során több másik betegséggel is össetéveszhető, hiszen vannak egyéb, de hasonló tüneteket produkáló problémák.

Bár általában reggelente tapasztalni erősebb tüneteket előfordulhat, hogy nem csak reggel, hanem pihentetést követően, nyugalmi állapotban is jelentkezik a fájdalom, ami mozgatás hatására fokozódik. Mind a kifelé forgatás, mind az oldalra emelés nehézséget okoznak, sőt lehetetlenné válhatnak. Az esetek nagy részében az érintett területen merevség jellemző, ez mellett pedig ebben az esetben csökken a mozgásterjedelem, melynek következtében a kisebb mozgások is fájdalmas érzést keltenek.

Akár 2 évig is tarthat ez az állapot, amelynek “tankönyv szerint” három fő szakasza, fázisa figyelhető meg.

Befagyott váll fázisai:

  • Fagyás
    Intenzív fájdalommal jár, minden mozdulat egyre nehezebbé válik, így a szenvedő alany emiatt egyre kevésbé mozgatja a vállízületet, annak mozgása beszűkül, mert nem használja a karját. Ez az állapot akár 3-4 hónapig is eltarthat.
  • Fagyott fázis
    Már a mozgás beszűküléses fázisban tart, ahol ugyan mérséklődik a fájdalom, de a karját mozgatni továbbra sem tudja a beteg. Ez hónapokig tart, akár egy év is eltelhet a tünetek megjelenésétől számítva.
  • Olvadás
    A mérséklődő fájdalom lassan megszűnik, ennek hatására a beteg is újra elkezdi fokozatosan tovább mozgatni a végtagot, ami egyre könnyebben fog menni számára, igaz – szintén egy évet emészthet fel ez a szakasz, ugyanakkor előfordulhat, hogy fennmaradnak a mozgásban akadályok.
befagyott váll szindróma

Mi váltja ki?

Bármilyen egészségügyi problémáról legyen szó, az első dolog, amit meg kell tenni, hogy kiderítjük, mi lehet az oka annak, hogy az adott problémában szenvedünk. A befagyott vállnál általában két lehetőség van a kiváltó okokat illetően:

Az egyik ezek közül nagyon egyszerű, hiszen olykor minden előzetes trauma hiányában jelennek meg a tünetek és kezdődik meg a váll befagyása. Amikor külső behatás nélkül jelentkezik a probléma, olyankor érdemes egy kicsit mélyebbre ásni, hiszen a 40-50 év közötti nők esetében, valamint bizonyos betegségek, például pajzsmirigy betegség (túl-, alulműködés), Parkinson-kór, cukorbetegség kapcsán gyakrabban alakul ki.

Amikor azonban egyértelműen valamilyen baleset, sérülés történt, vagy betegség, műtét váltja ki a mozgásbeszűkülést, akkor már eleve megvan a kiváltó ok.

Milyen kezelési módok léteznek a befagyott váll szindróma egyhítésére?

Befagyott váll kezelése otthon

Bár konzervatív módon zajlik a kezelés, nem szabad alábecsülni a problémát. Sokáig tart a felépülés, tehát türelemmel kell lenni, de ez nem azt jelenti, hogy az orvosok nem tudnak mit kezdeni a kialakult állapottal. Többnyire gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszereket alkalmaznak a kezelésben, előfordul, hogy injekciók adása is szükségessé válik.

Az ortopéd szakorvos fizikális vizsgálattal állítja fel a diagnózist, figyelembe véve a különféle panaszokat, ugyanakkor a beteg anamnézise is nagy segítséget jelent ennek felállításában. A súlyosabb sérülések és a gyulladás azonosítása érdekében MR, röntgen vizsgálatokat is végezhetnek. A vállfájdalom nem minden esetben jelent befagyott vállat.

Befagyott váll gyógytorna gyakorlatok

Mint ahogy a legtöbb mozgásszervi betegség esetén, úgy a befagyott vállnál is külnösen fontos szerepet tölt be a gyógytorna. A manuális terápia segítséget jelent abban, hogy a mozgatásában korlátozott testrészt vissza lehessen szoktatni a mozgáshoz. A váll masszírozása inkább gyógytornát jelent, amikoris szakemberrel, irányított módon zajlik a gyógyítás. Ezzel a módszerrel akár fel is lehet gyorsítani a gyógyulási időt, ami akár két évet is igénybe vehet.

Befagyott váll műtét

Igencsak kevés esély van rá, hogy műtéti beavatkozásra legyen szükség a kezelés részeként. Azonban ha mégis számolni kell vele, akkor artroszkópos műtéttel végzik el az ízület fellazítását, ám ezt követően, a műtét után is szükség van a gyógytornára! Az artroszkóp segítségével az ízületi tok és a környező szalagok állományában felszaporodott kötőszövet felszabadítását végzik.

Sokszor az esetek többségében a panaszok maguktól eltűnnek, a vállbefagyás gyógyulási ideje kb. egy-másfél éves, konkrét számokkal, tankönyv alapján pedig kb. 12-18 hónap alatt magától meggyógyul.

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!