Lökéshullám terápia – MendMedical Egészségközpont

Mi az a lökéshullám terápia?

A lökéshullám terápiát (Extracorporeal Shock Wave Therapy – ESWT) egyfajta konzervatív kezelésként alkalmazzák. A gyógyító hanghullámok lehetőséget nyújtanak rá, hogy a műtéti beavatkozást nem igénylő mozgásszervi betegségeket lökéshullámmal gyógyítsuk, valamint az azokkal járó fájdalmakat enyhítsük, a gyógyszerek csökkentésével, elhagyásával. Egy rendkívül sokoldalú, non-invazív eljárás, aminek jótékony hatásai jó néhány területen alkalmazhatók.

Hogyan működik a lökéshullám?

A lökéshullámok nagy energiával rendelkező hanghullámok, melynek segítségével a különféle szöveteket mechanikai stimulációnak vetjük alá, így az érkező energia hirtelen, szinte azonnali változást idéz elő a közegben, melyen áthalad. A lökéshullám a szöveteket átalakulása, újrarendeződésre serkenti, ami által a regenerációt, azaz a gyógyulási folyamatot gyorsítja és a fájdalmas időszakot lerövidíti. A kezelendő területen célzottan alkalmazható.

Milyen hatásai vannak?

A lökéshullám terápia előnyei, pozitív hatásai:

  • öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben
  • közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás
  • mozgékonyság fokozása
  • kontrollált izomtónus normalizálása
  • sejtstruktúra javítása
  • szövetstabilitás javítása
  • vérkeringés fokozódás
  • új erek képződése
  • gyulladáscsökkentés
  • anyagcsere serkentés
  • kötött izomzat lazítása

A lökéshullám kezelés hatására az akár évek alatt lerakódott, gyulladást okozó anyagok a keringést stimuláló hatás következtében hatékonyabban szállítódnak el a fájdalmas területről. A lökéshullámok a kezelt területet körülvevő izmokat fellazítják, így csökken az izomfeszülés, mérséklődik a fájdalom, melyek között szerepelhet váll-, térd-, sarok fájdalmak többek között, továbbá egyéb ortopédia vonatkozású problémáknál is hatásos. Regenerálja a trigger pontokat, támogatja a fájdalmas inak gyógyulását, hatásai közé tartozik a fájdalom csökkentése. 

Milyen előnyöket kínál a lökéshullám terápia?

Használata alkalmas gyulladáscsökkentésre annak érdekében például, hogy az ízületi panaszok, valamint a vele járó fájdalmak csillapítására is alkalmazható. Lerövidítheti a gyógyulás idejét, illetve az eljárás segíti a szövetek regenerálódását. A hang-és mechanikai ingernek köszönhetően a szövetekben új erek képződnek, ami a későbbi újrasérülés esélyét is csökkenti. 

Való igaz, hogy a terápia hatása a kezelést követően is fennmarad, így a szervezet öngyógyító folyamatai heteken keresztül zavartalanul dolgoznak tovább. Gyógyító hatása az adott területre célzottan fejti ki hatását széles körben használják pl. vállfájdalom, továbbá egyéb akut és krónikus fájdalmak esetén.

lökéshullám terápia

Fájdalmas-e a lökéshullám kezelés?

A kezelés során enyhe kellemetlen érzése lehet, vagy minimális fájdalommal járhat attól függően, hogy milyen fájdalomérzékenysége van a kezelt területen. Mivel azonban a kezelés csak körülbelül öt percig tart, a betegek többsége gond nélkül viseli ezt a kényelmetlenséget. A kezelés intenzitása az egyén fájdalomküszöbének megfelelően a betegség típusától és a kezelt testrésztől függően személyre szabható.

Mennyi ideig tart a terápia?

A kezelések száma az indikációtól és a szöveti reakciótól függően változik. A kezelés hatása kumulatív, ezért általában több (3-5) kezelésre lesz szüksége. Pácienseink nagyon gyakran már az első kezelés után megkönnyebbülést tapasztalnak.

Mozgásszervi panaszok kezelése lökéshullám terápia segítségével

Milyen esetekben segíthet a lökéshullám terápia?

  • Láb fájdalmainak kezelése
  • Sarokfájdalom
  • Talpfájdalom
  • Saroksarkantyú kezelése
  • Fájdalmas pontok és krónikus íntapadási problémák kezelése, myofascialis trigger pont-szindróma kezelése
  • Izomkeményedések, fájdalmas izom-kötőszöveti csomók
  • A lábszár izmaiban, vádliban (gyakori futóknál, labdarúgóknál) jelentkező fájdalom
  • Négyfejű combizomban, különösen a térkalács csúcsára lokalizálódó problémák esetén
  • Rotátorköpeny-sérülés
  • Ínsérülések, letapadások
  • Achilles ín fájdalma
  • Térdfájdalom
  • Patella ín gyulladása
  • Egyes csípőfájdalmak
  • Ugrótérd esetén, mely a térdkalács csúcsánál jelentkező fájdalom
  • Teniszkönyök, golfkönyök
  • Meszesedések
  • Sportsérülések
  • Izomsérülések utókezelése*
    (*A kezelés 3 – 4 héttel az izomsérülés után végezhető, amennyiben vérömleny jelenléte ultrahanggal kizárásra került és az érintett terület még fájdalmas)

Orvosi Hatások

Tartalom

Új véredényképződés

A tápanyagok véráramlása szükséges a sérült szövetszerkezet helyrehozási folyamatainak elindításához és fenntartásához. Az akusztikus hullámok alkalmazása kapilláris mikrorepedéseket okoz az ínben és a csontban, melynek következtében fokozódik az érképződésért felelős növekedési faktorok jelenléte. Ezeknek a folyamatoknak az eredményeként az arteriolák átalakulnak, újak képződnek és növekedésük serkentődik. Az új erek javítják a kezelt terület vérellátását és oxigénellátását, és támogatják mind az ín, mind a csont gyorsabb gyógyulását.

További információ (angol nyelven): A mozgásszervi lökéshullámok biológiai mechanizmusa

A krónikus gyulladás visszafordítása

Krónikus gyulladás akkor fordul elő, ha a gyulladásos reakció nem áll le teljesen, így hosszútávon károsíthatja az egészséges szöveteket és krónikus fájdalmat eredményezhet. A gyulladásos folyamat egyik kulcseleme a hízósejtek jelenléte, melynek aktivitását a lökéshullámok növelik. A hízósejt aktiválását kemokinek és citokinek termelése követi. Ezek a gyulladáscsökkentő vegyületek először rövid, átmeneti időre fokozzák a gyulladásos folyamatot, majd a következő lépésben elősegítik a normális gyógyulási és regenerációs folyamatok helyreállítását.

A kollagéntermelés ösztönzése

Megfelelő mennyiségű kollagén előállítása szükséges előfeltétele a károsodott mozgásszervi és
szalagos struktúrák helyreállítási folyamatainak. A terápia felgyorsítja a prokollagén szintézist. A
terápia az újonnan létrehozott kollagén rostokat hosszanti struktúrába kényszeríti, amely az
újonnan kialakult ínszálakat sűrűbbé teszi és szilárdabb szerkezetet hoz létre.

Meszesedett fibroblasztok oldása

A kalcium felhalmozódása leggyakrabban mikrokönnyek vagy az ínt ért trauma következménye. A lökéshullámok megbontják a meglévő meszesedéseket, és a terápia megkezdi a kalcium-felhalmozódás biokémiai lebontását. A kalcium szemcsés részecskéit ezután a nyirokrendszer eltávolítja.

Fájdalomcsillapítás

Az úgynevezett P anyag egy neurotranszmitter, amely a fájdalomra vonatkozó információt közvetíti. Ez a neuropeptid közvetíti a paraszimpatikus idegi izgalom hatásait, az intenzív, tartós és krónikus fájdalomüzeneteket továbbítja a központi idegrendszerre.

A P anyag koncentrációjának csökkentésével váltja ki a fájdalomcsillapítást. A P anyag, a hisztaminok és más nociceptív metabolitok csökkenése segíti a gyulladásos ödéma gyógyulását is.

Triggerpontok felszabadítása

A triggerpontok a hát, a nyak, a váll és a végtagok fájdalmának fő okai. Az izomrostok feszes sávjában rendkívül összehúzódott tapintható csomókkal társulnak. A diszfunkcionális szarcomerek olyan szorosan összehúzódnak, hogy sérül a saját vérellátásukat, ez pedig a salakanyagok felhalmozódását okozza. A hulladéktermékek felhalmozódása irritálja az idegvégződéseket, ami még nagyobb összehúzódást okoz. Ezt az ördögi kört „anyagcsere-válságnak” nevezik. A lökéshullám terápia blokkolja a kalciumpumpa működését, és ezáltal megfordítja a miofilamentumok anyagcsere-válságát és felszabadítja a trigger pontokat.

Ugrótérd

Az ugrótérd a patella ín gyulladása vagy sérülése, amelyet fájdalomnak, érzékenységnek és funkcionális hiánynak éreznek a páciensek. Ez az állapot életkortól függetlenül megzavarja vagy akár végleg meggátolhatja a beteg sportkarrierjét, és a kezelése türelmet igényel. A lökéshullám terápia hatékony és azonnali megoldást kínál. A beteg megkönnyebbülést érez közvetlenül az első kezelés után, a fájdalom megszűnik. Az ugrótérd gyógyulása és a kiváltó ok kezelése a lökéshullám terápia mellett gyógytornász által kísért terápiás folyamatot igényel, így minden esetben kérje gyógytornász segítségét. 

További információ (angol nyelven): Shockwave terápia a térd osteoarthritisében

Fájdalmas váll

A vállfájásnak számos oka ismert. Lehet meszesedés, impingement szindróma vagy befagyott váll. Akár enyhe, vagy súlyos fájdalommal jár, mindenképp korlátozza a betegek mindennapi életét. Meszes íngyulladás esetén lökéshullám kezelés hatására az esetek több mint 85% -ban teljesen eltűnik a vállban a meszesedés. 4 hét után a fájdalom jelentős csökkenése és a vállfunkció javulása figyelhető meg. Sok esetben a megoldást jelenő műtét vagy injekciós kezelések megfelelő helyettesítője a lökéshullám terápia.

További információ (angol nyelven):  Shockwave-terápia scapulohumeralis periarthritisben, a váll meszes íngyulladásával

Teniszkönyök

A teniszkönyök gyakori állapot, amely az általános népesség legfeljebb 10% -ában fordul elő. Sajnos az epicondylitis konzervatív kezelése hosszadalmas  és sokszor magában foglalja a gyógyszeres kezelést is a gyógytorna mellett. A lökéshullám terápia meglehetősen gyors fájdalomcsillapítást és gyógyulást kínál 70% feletti hatékonysággal, legfeljebb 5 kezelés során, így a gyógytorna kiváló gyógyszermentes kiegészítője.

További információ (angol nyelven):  A testen kívüli sokkhullám-terápia (ESWT) hatása az oldalirányú epicondylitis kezelésében 40 és 50 év közötti embereknél

Sarkantyú, talpi fascia gyulladás

A sarokcsont alsó részén található kalcium lerakódás (sarok sarkantyú) szorosan összefügg a talpi fascia hegesedésével vagy gyulladásával (plantáris fasciitis). Mindkét tünet fájdalommal jár és korlátozza a beteget mindennapi tevékenysége során. A lökéshullám mindkét problémát egyszerre kezeli, gyors helyreállítást így a fájdalommentes napi rutin visszatéréséért és a tartós hatást biztosít. 

További információ (angol nyelven):  A radiális extrakorporális lökéshullám-kezelés biztonságos és hatékony a krónikus recalcitráns plantáris fasciitis kezelésében

Izom/ín fájdalom

Az izom fájdalma általában az ismétlődő vagy elhúzódó megterhelő tevékenységek miatt jelentkezik, amelyek az adott ínt, izmot fájdalmassá teszik. A neovaszkularizáció folyamatán keresztül a lökéshullám terápia fokozza a terület vérellátását, ezáltal gyorsabb gyógyulást eredményez, függőséget okozó fájdalomcsillapítás nélkül.

További információ (angol nyelven):  Shockwave terápia krónikus proximális combhajlító tendinopathia kezelésére hivatásos sportolóknál

Krónikus tendinopathia

Az ismétlődő túlterhelésből származó kumulált mikrotraumák krónikus tendinopathiát (tendinitis vagy tendinosis) eredményezhetnek. A test különböző területein található tendinopathiák mind az aktív emberek, mind az általános lakosság széles körű diagnózisa. Az íngyulladást és a sejtek károsodását egyaránt sikeresen kezeli a lökéshullám terápia.A kezelések száma általában 3-5, a 5-10 naponként ismételve.

További információ (angol nyelven):  Testen kívüli radiális lökéshullám-terápia Achilles-tendinopátiák kezelésére

Mediális tibialis stressz szindróma

A mediális tibialis stressz szindróma általában a tibialis elülső izomzatát érő fokozott stresszhatás miatt következik be. Ez lehet gyors járás vagy futás (különösen felfelé vagy lefelé, kemény vagy egyenetlen felületeken), erős sporttevékenység (például rúgósportok). A pácienst általában hosszabb ideig korlátozzák az ilyen tevékenységektől. Lökéshullám terápiával kezelve a passzív periódus lényegesen rövidebb, és a felépülési idő legalább felére csökken.

További információ (angol nyelven):  Alacsony energiájú extrakorporális sokkhullám-terápia, mint a mediális tibiális stressz szindróma kezelése

Meszesedések

A meszesedő íngyulladás krónikus fájdalmas rendellenesség, amelyet a rotátor köpeny inak meszesedése jellemez. Az ilyen állapot fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz. A lökéshullám terápia a meszesedések egyik leghatékonyabb kezelési módja. Az akusztikus hullámok megzavarják a meszesedett entitásokat, és támogatják azok felszívódását és eliminálását a test által. A lökéshullám terápia jelentősen csökkenti a kezelés időtartamát és krónikus stádiumokban gyors enyhülést kínál.

További információ (angol nyelven):  Shockwave-terápia scapulohumeralis periarthritisben, a váll meszes íngyulladásával

Csípőfájdalom

Az életkor és a használat során a porc megkophat vagy megsérülhet, a csípő izmait és inait túlterhelhetjük. Maga a csípőcsont is sérülhet egy esés vagy más behatás során. Ezen állapotok bármelyike fájdalomhoz és károsodáshoz vezethet a csípő területén. A lökéshullám terápia fokozza a gyógyulási folyamatot, leküzdi a gyulladást, megszünteti a fájdalmat és az érzékenységet, és segít a csípőprotézis műtét megelőzésében. A nekrózisban szenvedő betegek 79% -ánál a lökéshullám terápia javítja a combcsont osteonecrosisát is.

További információ (angol nyelven):  Alacsony energiájú extrakorporális sokkhullám-terápia a nagyobb trochanterikus fájdalom szindróma kezelésére

Gyakori kérdések:

  • Régóta van együtt élek a mozgásszervi fájdalommal, segíthet a lökéshullám?

Világszerte a legtöbb krónikus fájdalomban szenvedő beteg különböző sikertelen kezeléseken esett át, ugyanakkor ugyanezen betegek akár 80% -a is beszámol arról, hogy a lökéshullám-terápia segítette őket problémájuk megszüntetésében. Minden esetben azt javasoljuk, hogy kérjen pontos diagnózist, hiszen a fájdalom számos különböző problémából adódhat és a háttérben lévő kiváltó ok más kezelést is indikálhat. Gyógytornászaink fognak segíteni a megfelelő terápia alkalmazásában, a megfelelő kezeléssel.

  • Milyen gyakran kell mennem kezelésre?

A legtöbb javallat 3-5 kezelést igényel, amelyeket 3–10 nap különbséggel érdemes megismételni, a beteg toleranciájától és szöveti válaszától függően. A kezelő orvos, szakorvos határozza meg a páciens egyéni állapota, szükséglete szerint, hogy mikor és hányszor szükségszerű a kezelés.

  • Érzek fájdalmat majd a kezelés után?

A legtöbb beteg azonnali fájdalomcsillapítást tapasztal a kezelés után, majd 2–4 órával a kezelést követően némi fájdalmat tapasztalható a kezelt területen. Ezt a fájdalmat elviselhetőnek és nem korlátozónak szokták érezni pácienseink.

  • Van-e korlátozás a kezelés után?

Javasoljuk, hogy az egyes kezelések után körülbelül 48 órán keresztül tartózkodjanak a páciensek a fizikai tevékenységektől, különösen azoktól, amelyek a kezelt régiót érintik. Minden tájékoztató információt megadunk pácienseink számára.

Azt gondolhatnánk, hogy a szabad, fájdalommentes mozgás mindenkinek természetes, s hogy majd csak a kor előrehaladtával lesznek vele problémáink. Passzív és aktív életmód miatt egyaránt megjelenhetnek mozgásszervi problémák, ezért fontos, hogyha ilyet észlelünk, akkor ideje orvoshoz fordulni. A tapasztalatok alapján a leggyakoribb esetek közé tartozik a sportolás közben szerzett sérülés, izomfájdalom az izmok és ízületek sérülése. A sikeres kezelés egyik záloga a szakorvosi állapotfelmérés (reumatológus, ortopédiai vagy szakvélemény neurológia területről), tehát mindenképp szükség van rá, hogy meghatározásra kerüljön a probléma és annak esetleges forrása. Lökéshullámmal magas sikerrel érhetünk el javulást pont ott, ahol szükség van rá. 

A konzervatív kezelés a hagyományos megoldásokkal ellentétben nem igényli a gyógyszerek, injekció vagy szteroid használatát, így sok esetben gyógyszermentesen van lehetőség a kezelendő területre jótékony, gyógyító hatást gyakorolni. A fájó könyök, lábfej vagy bármely végtagi terület kapcsán a teljes kezelés utáni eredmények kimagaslóak. A fizikoterápiás és fizioterápiás módszerek akár együtt is alkalmazhatók az ortopédiai és reumatológiai problémák kezelésében. 

Időpontfoglalás elérhetőségeinken lehetséges. Forduljon hozzánk bizalommal, Budapest 11. kerületében!

Nemzetközi tapasztalatok, referenciák: https://www.shockwavetherapy.eu/testimonials

Picture of MendMedical

MendMedical

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!