Nagy intenzitású lézer terápia

A nagy intenzitásu lézer (HIL) kezelés a fizikoterápia egyik módszere. Technológiája a közismert alacsony intenzitású lézer (lágylézer) terápián alapszik. Egyedülálló  nagy teljesítményének és a megfelelő hullámhosszának köszönhetően a csonton, a lágyrészeken és az izmokon keresztül könnyen hatol a szövetek mélyére. Fájdalommentes, nem invazív (azaz a testen kívülről végrehajtott) kezelés ami a fájdalomcsillapítás erőteljes és nem addiktív formáját kínálja.

A nagy intenzitású lézeres kezelés csökkenti a fájdalmat, minimalizálja a duzzanatot, lágyíthatja a hegszövetet és visszaállíthatja a krónikus fájdalomciklust – mindezt úgy, hogy közben a sérült szövetek sejtszinten gyógyulnak. A lézer hasznos segítséget jelent a funkciójavításban illetve különösen hatékony a sportsérülések kezelésében is.

Hogyan hat a nagy intenzitású lézer terápia?

Enyhíti a fájdalmat: növeli a test természetes fájdalomcsillapító endorfin és az enkefalin termelését. A lézerfény mélyen a szövetekbe hatol és erőteljes, de nem addiktív fájdalomcsillapítási formát biztosít, kombinálva a fotómechanikus és biostimulációt.

Visszaállítja a krónikus fájdalom ciklust: elnyomja az idegi jeleket, amelyek a fájdalomérzetet továbbítják az agyba.

Lágyítja a hegszövetet: Lágyítja a meglévő hegszövetet és csökkenti az új hegszövet képződését, ezzel elősegítve a mozgás és a mobilitás visszaszerzését.

Minimalizálja a duzzanatot: gyulladáscsökkentő hatást nyújt trauma, stressz, túlterhelés vagy szisztémás állapotok után.

Elindítja a sejtek belsejében a DNS és az RNS javítását: a porc, a csontok, az inak, az ínszalagok, az idegek és az izmok sejtjei gyorsabban gyógyulnak, ha lézerfénynek vannak kitéve.

Javítja a véráramlást: a véráramlás fokozásával több oxigén és más létfontosságú tápanyag jut a sérült szövetekbe, ezáltal a gyógyulási folyamatának felgyorsul.

Javítja az idegrendszer működését: Felgyorsítja az idegsejtek regenerálódását és javítja az idegek és az agy közötti kommunikációt.

Milyen esetekben segíthet a nagy intenzitású lézer terápia?

  • csípő fájdalom
  • térd fájdalom
  • isiász
  • fejfájás
  • Plantar Fasciitis gyulladáson talp-fájdalmak
  • ínhüvely gyulladás
  • teniszkönyök
  • idegi fájdalom
  • bursitis (nyáktömlőgyulladás)
  • alagút szindróma

Mire számíthat a kezelés során?

  • A lézer fénye meleg, sok beteg szerint a nyugtató, melegítő érzés nagyon pihentető.
  • A nagy intenzitású lézer terápia a kezelés alatt kezdődik, de hatása a testben a kezelési időt követően is folytatódik
  • Fontos tudni, hogy a nagy intenzitású lézerkezelésnek kumulatív hatása van, ami azt jelenti, hogy több kezelésre van szükség ahhoz, hogy a gyógyulás folyamata befejeződjön és minden egyes kezelés hatása az előzőre épül.
  • Van, hogy néhány kezelés után azonnali megkönnyebbülés és jelentős javulás érezhető, de legtöbbször az igazi gyógyulási folyamatok fokozatosan alakulnak, hiszen a sejtregeneráció időt és türelmet kér öntől.

Biztonságos!

A lézeres terápiának nincsenek ismert mellékhatásai. A lézerfény ugyanakkor a szemet károsíthatja, ezért a védőszemüveg a terápia során kötelező. A túlzott használatból eredő sejtkárosodás megelőzése érdekében kezelést csak megfelelően képzett szakember adhat.

Lézerkezelés nem végezhető várandósság idején, pacemakerrel élők esetében, meleget nem érző személyeknél, daganatos megbetegedésben, illetve fényérzékeny gyógyszerek szedése alatt!

Gyakori kérdések:

Mit csinál a nagy intenzitású lézeres kezelés?
Növeli a véráramlást, felgyorsítja a szövetek gyógyulását, csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, enyhíti a fájdalmat és a merevséget.

Mi a legnagyobb haszna a lézer terápiának?
A gyorsabb sejtregeneráció hatására a lerövidül a gyógyulás ideje, hamarabb visszatérhet a sportba, mindennapi életbe.

Fájdalmas a lézerkezelés?
Nem! A kezelés fájdalommentes, a kezelt területen kellemes meleget érez a kezelés során.

Milyen betegségek esetén használható a lézerterápia?
Izomfájdalmak, ficamok és rándulások, íngyulladás, ízületi gyulladás, isiász, capsulitis, hegesedés, gyulladásos állapotok és fájdalommal járó akut mozgásszervi állapotok kezelésében hatékony a nagy intenzitású lézer kezelés.

Vannak különböző típusú lézeres terápiák?
Igen. A teljesítmény és a hullámhossz alapján a lézereket több osztályba sorolják. Kezdetben a lézerek alacsony teljesítményű vagy „hideg” lézerek voltak. A terápiás lézerek jellemzően alacsony intenzitású, vagy lágy lézerterápiákra alkalmasak (3B osztályba sorolhatók), ezek teljesítménye alacsonyabb, mint 500 mW. A 4. osztályba tartozó, nagy intenzitású lézerek teljesítménye 500 mW fölötti. A hullámhossz az emberi szövetekre gyakorolt ideális hatás szempontjából fontos jellemzője a lézersugárnak. A lézerterápiák általában 650 – 1100 nm hullámhosszon működnek. A nagy intenzitású lézer 1064 nm hullámhossza ideális jó arányt biztosít a mélyszöveti behatolás és az energia felhasználása szempontjából. A nagy intenzitású lézer által biztonságosan leadott energiamennyiség több mint felével csökkentheti a terápia idejét.

Milyen típusú lézert használ a Mendmedical?
Lézerkezeléseinket nagy intenzitású, 1064nm hullámhosszon működő BTL-6000 lézergéppel végezzük.

Hány kezelésre lesz szükség?
A legtöbb beteg az első kezelés után szinte azonnali eredményt lát. Jellemzően 5-10 kezelésből álló sorozat ideális a sérülés- vagy műtét utáni gyógyuláshoz. A további alkalmak többnyire krónikus állapotok, valamint súlyosabb gyulladás és hegszövet esetén lehet indokolt.

Mikor nem kaphatok lézer kezelést?
Ha ön terhes, pacemaker beültetésen esett át, bőrén nem érzi a hőt/meleget, daganatos megbetegedésben, illetve kezelés alatt áll, vagy fényérzékeny gyógyszert szed, akkor nem kaphat lézeres kezelést.

Picture of MendMedical

MendMedical

Szólj hozzá!

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre