Melyek a gerincsérv tünetei?

A gerincoszlopot 7 nyaki-, 12 háti- és 5 ágyéki csigolya alkotja, ezek a valódi csigolyák, ezen kívül 9-10 álcsigolya is megtalálható a gerincen.

Egy-egy csigolya felépítése a következő:

Henger alakú csigolyatest, ennek két oldaláról induló csigolyaívek, az ívek két oldaláról induló keresztnyúlványok, valamint egy hátrafele irányuló tövisnyúlvány. Csövet alkotnak az egymás felett lévő csigolyák, melyet gerinccsatorna néven ismerünk. Ebben található meg a gerincvelő (mely burokban helyezkedik el) és az abból kilépő ideggyökök.

A gerincsérvet porckorongsérvként is említik, ami lényegében a csigolyák közti porckorong kitüremkedése.

Fajtái: nyaki gerincsérv, háti gerincsérv és ágyéki gerincsérv.

A fájdalom helye és annak súlyossága alapján kerül meghatározásra, hogy melyik típusú gerincsérvről beszélhetünk.

Mi váltja ki az idegbecsípődést, milyen okai vannak a gerincsérvnek?

A porckorongsérv kialakulása összefügg a porckorong magját képező kocsonyás anyag, valamint az azt körbevevő rostos gyűrű gyengülésével, átszakadásával. 

Nagy terhelés hatására, például egy hirtelen, rossz mozdulat utén, bemelegítés nélküli intenzív edzésnél, emelés -, ugyanakkor tartós ülő munka hatására is kialakulhat. A kiváltó okok között leggyakrabban ezek a helyzetek szerepelnek.

Discuc hernia az az állapot, mikor a rostos gyűrű elszakad, ennek hatására pedig a puha kocsonyás anyag kitüremkedik, mely a kilépő ideggyököket tartalmazó csigolyacsatornában, esetenként a gerinccsatornában, középen jelenik meg.

A csigolyanyúlványokon található kis bevágások kis lyukat alkotnak, ez a csigolyacsatorna. A kis lyukon lépnek ki az ideggyökök a gerincvelőből, amik az izmok mozgatásáért felelnek, illetve az érzékelésben is fontos szerepet játszanak, felelősek a hideg, meleg vagy éppen a fájdalom érzékeléséért.

A sérült ideggyök az általa ellátott izmok mozgatására is hatással van és az adott területről az érzések nem jutnak el az agyba. Ez okozza az érzészavart, érzékkiesést és a zsibbadást, a reflex kiesést, melyet a nyomás alatt lévő idegek nem megfelelő vérellátása okoz.

gerincsérv tünetei

Érdekesség!

Eredendően a gerinc négylábú életmódhoz alakult ki, ezért számolni kell azzal, hogy a felegyenesedett életmóddal érzékenyebbé vált a tengelyirányú terhelésre. Ebből következik az, hogy aki jelentős súlyterhelést okozó tevékenységet végez, az jobban ki van téve a gerincsérv kialakulásának!

A rizikófaktorok közé tartozik a nehéz tárgyak emelgetése-mozgatása, túlsúly, továbbá az ülő életmód is szerepet játszik abban, hogy elvesztik a gerinc természetes görbületei harmonikus jellegüket.

Gerincsérv tünetei, jelei:

Egy porckorongsérv anélkül is fájdalmat okoz, hogy kifakadna, melyet ráadásul nem csak az adott területen tapasztalhatunk, hanem kisugárzóan is. Attól függően, hogy melyik kilépő idegek kerülnek nyomás alá, úgy változhatnak a tünetek is, sőt a fájdalom erősségét szintén meghatározza a nyomás erőssége.

A nyaki sérv a jellemzően karokban okoz fájdalmat, míg az ágyéki sérv a lábakban és a fenékben. Nézzük részletesen, hogy melyik milyen jellemző tünetekkel társul!

Nyaki gerincsérv tünetei:

Nyakfájás, vállfájdalom, kisugárzó fájdalom, zsibbadás vagy izomgyengeség is felhívhatja a figyelmünket rá, melyek akár a test más részein is megjelenhetnek. A felső végtagokba sugárzó fájdalom az idegek nyomása miatt tapasztalható. Érzékeny, sérülékeny terület, amely a rossz tartás miatt eldeformálódik, elmeszesedik, főként idős korra.

Ágyéki gerincsérv tünetei:

Isiásznak és deréktáji gerincsévnek is nevezik, ugyanis jellemző rá a hosszú ideig elhúzódó derékfájdalom. Isiász, ülőidegzsába, lumbágó. Tünetei a derékfájás, zsibbadás a lábon, érzékvesztés a lányékban, alsó végtagokban, izomgyengeség. Tipikusan a modern, jelenkori ember betegségének számít az ülő életmód miatt. A helyes ülés elsajátításával elkerülhető lenne. A gerinc deréki szakaszából eredő tünetek együtteseként van jelen és bár mindenképp fájdalmas, az okai sokfelé visszavezethetők. A fájdalom növekszik, amint nyomás alá helyezzk az ideget.

Háti gerincsérv tünetei:

Nem múló hátfájás. Ritka, hogy a háti gerincszakaszon alakuljon ki sérv, mivel itt van a legkisebb terhelés. Sokkal inkább jellemző, hogy a nyaki gerincsérvet érezzük kisugározni ezen a területen, hiszen a nyak mozgatásában a lapockák, a háti csigolyák is részt vesznek. Még a deréktáji sérvet is érezhetjük felfelé sugározni és ezek mind megtévesztőek a tünetek szempontjából, tehát mindenképp szakértő kivizsgálást javaslunk. 

Gerincsérv kezelés

A gerincsérv kezelése terén fontos szerepet tölt be az erre irányuló gyógytorna, gerincsérv torna. Segítségével a mozgás szervrendszert érintő betegségek kezelése zajlik, mélyreható gyógyulást eredményezhet a kiváltó okokra visszavezetve.

Akut szakaszban elsősorban a gyógyszeres és fizikoterápiás kezelések jönnek szóba, illetve gyógytornával is javítani lehet a kialakult állapoton. 

Akut gerincsérvnél a következő kezelési lehetőségek állnak fenn:

  • Gyógyszeres fájdalomcsillapítás.
  • Gyulladáscsökkentő injekció (helyileg alkalmazva).
  • Pihenés, pihentetés.

Krónikus szakaszban elérhető gyógymódok:

  • Gyógytorna.
  • Fizikoterápia.
  • Iontoforézis.
  • McKenzie torna, gerinctorna.
Gerincsérv műtét

Abban az esetben, ha ezt a panaszok nem indokolják, az idegsebész által elvégzett beavatkozás elhagyható. A szakemberek sokkal inkább próbálnak konzervatív kezelésekkel javítani a beteg állapotán. Azonban kiszakadt gerincsérvnél az egyetlen megoldás a műtéti beavatkozás.

Hogy melyik szakasz érintett a gerncsérvben, azt már csak megfelelő orvosi kivizsgálás után tudhatjuk meg. Persze nem csak nagyon hasznos egy ilyen tájékoztató írás, mely összefoglalja a lehetséges tüneteket, a lefolyást, de elmaradhatatlan bevonni a szakembereket a pontos diagnózis felállításához. Tehát kifejezetten kelleni fog egy specialista, aki az eltérő gerincsérv típusok közötti tünetekben különbséget tud tenni. Amennyiben a diagnosztikai vizsgálatok teljes mértékben megerősítik az általános tünetek mellett, hogy gerincsérvről van szó, ebben az esetben ajánlott minél előbb megkezdeni a kezelést. A műtétet alapos orvosi vizsgálat előzi meg, képalkotó vizsgálatokkal együtt, majd szükség szerint, indokolt esetekben megtörténik a gerinc műtéti megerősítése.

Az emberi test ugyan erős, szervezetünk sok mindent kibír, ezért néha sokáig tart mire beismerjük, hogy valami nincs rendben. Az egyre gyakrabban előforduló fájdalmak csak tovább erősítik a gyanakvást, hogy a vitamin, porcerősítő, stb. itt már kevés. A gyógyszerek egyre nagyobb szerepet kapnak a mindennapokban, akár a hét minden napján. Ami azt jelenti, hogy még szteroid használatára is szükség lehet. Ha gyakran vagy akár minden nap jelentkezik a gerincet érintő fájdalom, ne várjon az utolsó pillanatig, kérjen segítséget!

Lehetnek olyan egyéb külső tényezők, amelyeket nem tudunk mindig kikerülni vagy csak ritkán és ennek hatására idővel különféle tüneteket tapasztalunk magunkon. Az egyik probléma az, hogy sok esetben, sőt a legtöbb esetnél a mindennapok része az a tevékenység, ami az egészet okozta, de olykor kiválthatja stressz is. Egyes esetekben emiatt adottak az alábbi feltételek ahhoz, hogy ízületi-, szív- vagy éppen ideg problémák üssék fel a fejüket az életünk során. Komoly kihívást jelent ezeket a körülményeket kiiktatni, mérsékelni, de az odafigylés több szempontból is hatékony lehet a megelőzésben egyaránt. Néhány esetben az ember nem is fordul orvoshoz, mert amit tapasztal az a hát fájdalma, melyet alábecsülnek. Otthon, orvosi segítség nélkül kevés eséllyel gyógyul az érintett terület, azaz megfelelő terápia nélkül hatékony gyógyulás sem várható.

Amikor a rostos gyűrű elszakad, a benne lévő kocsonyás anyag kitüremkedik, melynek feladata, hogy a csigolyák között rugalmas összeköttetést biztosítson. Gyakori, hogy a kilépő ideggyököket tartalmazó csigolyacsatorna esetében jelenik meg, ritkábban jelentkezhet a gerinccsatornában, a középső szakaszon. Ilyenkor a derék esetén mindkét oldalra kisugárzó derékfájdalommal jár. A csigolyacsatorna esetében a leggyakoribb tünet az érzészavar. A gerinccsatorna szűkület mellett egyúttalnő a gerincsérves panaszok száma.

Hogyan tehetünk a megelőzésért?

Mit lehet tenni azért, hogy megelőzzük a kialakulását? Ez a betegség általában akkor alakul ki, amikor hirtelen vagy egyre fokozódó, illetve hosszan tartó terhelés alatt vannak a porckorongok. Ez nem csak a komolyabb fizikai megerőltetésre, például intenzív edzés hatására alakulhat ki, hanem az ülőmunka, rossz testtartás, emelés következtében meggyengülő porckorongok gyűrűi átszakadhatnak, ekkor beszélhetünk gerincsérvről. Kialakulásában első helyen áll a mozgásszegény életmód, a helytelen tartás, s egy rossz mozdulat különböző mozgásszervi betegségeket idéz elő, amelyek gyakran olyan problémák okozói többek között, mint a gerincferdülés, súlyos esetben pedig a gerincsérvnek a kiszakadását is okozhatja. A mozgás nem csak hasznos, hanem az egészség szempontjából kiemelkedő szerepe van életünkben, így érdemes rendszeres testmozgást végezni, mert annak hiánya az emberi szervezet számára különböző panaszokat okozhat.

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre