Talpfájdalom

Melyek a talpfájdalom okai?

A talpfájás megszüntetéséhez első sorban azt kell feltárni, hogy mi az oka annak, hogy ezt a fajta fájdalmat tapasztalja. Ha kiderül, hogy miért fáj az ember talpa, akkor a megoldáshoz is közelebb kerülhetünk, hiszen a fájdalom kiváltó okát kell első sorban kezelni.

A fizikális vizsgálat fontos szerepet játszik a diagnózis felállításában. Ezen túl a következő kérdésekre érdemes még választ találni a pontos diagnózishoz:

  • Pontosan hol jelentkezik a fájdalom?
  • A talp melyik részét érintik a panaszok?
  • Mindig ugyanott fáj vagy jellemzően más pontokon is tapasztalja a fájdalmat?
  • Fájdalmat érez vagy esetleg zsibbadás is társul hozzá?
  • Amennyiben zsibbad, akkor hol érzi ezt?
  • Szokott-e görcsölni a talpa?
  • Van vagy volt-e valamilyen ortopéd jellegű problémája, például lúdtalp?
  • Szükség volt-e valaha talpbetét, ortopéd cipő viselésére, ha igen, mennyi ideig?
  • Volt-e már ezelőtt is hasonló jellegű talpfájdalma?
  • Ha igen, mennyi idő után és minek hatására szűnt meg?
  • Mikor jelentkeztek a panaszok és milyen gyorsasággal?
  • Milyen erős a fájdalom?
  • Melyik napszakban tapasztalható, ha van ilyen?
  • Mi segít a fájdalom csillapításában?
  • Van-e olyan mozdulat, amire nem képes vagy fájdalmat okoz?
  • Milyen munkát, milyen más fizikai tevékenységet végez általában?
  • Sportol vagy sportolt versenyszerűen?
  • Milyen cipőt visel a hétköznapokban és milyet sportoláshoz?
  • Az elmúlt időszakban mennyit növekedett a súlya?

 

Sarok és talpfájdalom az, amitől szenved?

Ezek a jelek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy esetleg talpi bőnye gyulladása az, ami ezt okozza. Jellemzően azoknál fordul elő, akik sokat állnak vagy járnak kemény felületen, így a futókra is jellemző lehet vagy más sportolókra. A túlterhelés a probléma forrása, valamint az egyenetlen terhelés.

Mi az a talpi bőnye gyulladás?
A talp betegségei közé tartozik a Fasciitis plantaris. A talpi bőnye a saroktól a lábujjak tövéig húzódik a talpon. Az erős, kötőszövetes lemez feladata, hogy csillapítsa a becsapódási rezgést földet éréskor, lépéskor. Amennyiben a szalag hosszú ideig van kitéve terhelésnek, szép lassan mikrosérülések alakulhatnak ki rajta, mely később gyulladásos állapotot idézhet elő, amit tartós is lehet sajnos.

A talpfájás lábujjak alatt lehet enyhe is, viszont előfordul olyan is, hogy akkora mértéket ölt a fájdalom, hogy az a mindennapokra is kihatással van. Ha a gyulladás nem kerül kezelésre, illetve nem történik változás a terhelésben, akkor a bőnye megvastagszik, a gyulladt területen mész rakódhat le és kialakul a sarkantyú, mely csak műtéti úton eltávolítható.

Gyakorlatilag szinte minden felnőtt érezhetett már hasonlót, már ami a sarok- vagy talpfájást illeti.
Kötőszöveti gyulladás is állhat a fájdalom hátterében, emiatt nem szabad elhanyagolni a témát és érdemes vele jobban is foglalkozni, amennyiben már egy ideje fennáll ez az állapot!

Gondoljunk csak bele, hogy amikor állunk, az egész testünk a lábfejre, talpunkra nehezedik. A lábtő, lábközép és az ujjak lényegében csontok, szalagok, inak és izmok összessége. Boltozatos szerkezete van, hosszanti- és harántboltozattal. A sarok alatti talpfájdalom tehát a talpi bőnye gyulladására utalnak.

Mitől alakul ki a talpfájás?

A talpfájdalom okai a következők lehetnek:
– Sérülés
– Túlzott igénybevétel
– Rossz lábbeli
– Achilles ín problémák
– Merev lábszár.

A nem ergonomikusan kialakított cipő, többek között a vékony papucs (flipflop), magas sarkú cipők, széttaposott lábbelik nagy kockázatot jelentenek a talpfájdalom kialakulásában. Emellett a túlsúly is ide tartozik, hiszen említettük már, hogy egyébként is a lábfej és a talp vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve, plusz a túlsúly igencsak megviseli a talpboltozatot, ide értve a terhességet is. Az
ízületi gyulladások szintúgy ide sorolhatók, ugyanakkor az idős korral együtt is jellemzően megnő a probléma megjelenése.

Milyen módszerek vannak a fájdalom enyhítésére?

Otthoni módszerek:
Ha nem akut a fájdalom és az mondhatni enyhébb, akkor abban az esetben a pihentetés, óvatos jegelés is javulást idéz elő. A talpbetét és sarokemelő szintén segítség e téren, ugyanakkor különösen fontos a megfelelő lábbeli viselése és természetesen a kímélés, avagy ha már fáj a talpunk, akkor lehetőleg ne terheljük tovább intenzív sportolással, hosszas ácsorgással.

Szakszerű megoldások a talp fájdalom enyhítése terén:

A lökéshullám terápia, a lézerterápia sokkal célravezetőbb, ugyanis az életmódbeli változtatások mellett ezekkel a terápiákkal nagyban hozzájárulhatunk a talp betegségek, a fájdalom enyhítéséhez.
A lökéshullám terápia egyfajta fizikoterápia, mely önmagában is alkalmazható, illetve egyaránt
kiegészítésként más kezelések mellett. Látványos eredmény érhető el vele, nagymértékben segíti elő a gyógyulást. Gyulladás gátló és regenerációt elősegítő hatása jól ismert, javítja a keringést. Az
elektroterápia hatásairól és típusairól a szolgáltatások menüpontban olvashat!

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre