Talpfájdalom

Melyek a talpfájdalom okai?

A talpfájás megszüntetéséhez első sorban azt kell feltárni, hogy mi az oka annak, hogy ezt a fajta fájdalmat tapasztalja. Ha kiderül, hogy miért fáj az ember talpa, akkor a megoldáshoz is közelebb kerülhetünk, hiszen a fájdalom kiváltó okát kell első sorban kezelni.

A fizikális vizsgálat fontos szerepet játszik a diagnózis felállításában. Ezen túl a következő kérdésekre érdemes még választ találni a pontos diagnózishoz:

  • Pontosan hol jelentkezik a fájdalom?
  • A talp melyik részét érintik a panaszok?
  • Mindig ugyanott fáj vagy jellemzően más pontokon is tapasztalja a fájdalmat?
  • Fájdalmat érez vagy esetleg zsibbadás is társul hozzá?
  • Amennyiben zsibbad, akkor hol érzi ezt?
  • Szokott-e görcsölni a talpa?
  • Van vagy volt-e valamilyen ortopéd jellegű problémája, például lúdtalp?
  • Szükség volt-e valaha talpbetét, ortopéd cipő viselésére, ha igen, mennyi ideig?
  • Volt-e már ezelőtt is hasonló jellegű talpfájdalma?
  • Ha igen, mennyi idő után és minek hatására szűnt meg?
  • Mikor jelentkeztek a panaszok és milyen gyorsasággal?
  • Milyen erős a fájdalom?
  • Melyik napszakban tapasztalható, ha van ilyen?
  • Mi segít a fájdalom csillapításában?
  • Van-e olyan mozdulat, amire nem képes vagy fájdalmat okoz?
  • Milyen munkát, milyen más fizikai tevékenységet végez általában?
  • Sportol vagy sportolt versenyszerűen?
  • Milyen cipőt visel a hétköznapokban és milyet sportoláshoz?
  • Az elmúlt időszakban mennyit növekedett a súlya?

 

Sarok és talpfájdalom az, amitől szenved?

Ezek a jelek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy esetleg talpi bőnye gyulladása az, ami ezt okozza. Jellemzően azoknál fordul elő, akik sokat állnak vagy járnak kemény felületen, így a futókra is jellemző lehet vagy más sportolókra. A túlterhelés a probléma forrása, valamint az egyenetlen terhelés.

Mi az a talpi bőnye gyulladás?
A talp betegségei közé tartozik a Fasciitis plantaris. A talpi bőnye a saroktól a lábujjak tövéig húzódik a talpon. Az erős, kötőszövetes lemez feladata, hogy csillapítsa a becsapódási rezgést földet éréskor, lépéskor. Amennyiben a szalag hosszú ideig van kitéve terhelésnek, szép lassan mikrosérülések alakulhatnak ki rajta, mely később gyulladásos állapotot idézhet elő, amit tartós is lehet sajnos.

A talpfájás lábujjak alatt lehet enyhe is, viszont előfordul olyan is, hogy akkora mértéket ölt a fájdalom, hogy az a mindennapokra is kihatással van. Ha a gyulladás nem kerül kezelésre, illetve nem történik változás a terhelésben, akkor a bőnye megvastagszik, a gyulladt területen mész rakódhat le és kialakul a sarkantyú, mely csak műtéti úton eltávolítható.

Gyakorlatilag szinte minden felnőtt érezhetett már hasonlót, már ami a sarok- vagy talpfájást illeti.
Kötőszöveti gyulladás is állhat a fájdalom hátterében, emiatt nem szabad elhanyagolni a témát és érdemes vele jobban is foglalkozni, amennyiben már egy ideje fennáll ez az állapot!

Gondoljunk csak bele, hogy amikor állunk, az egész testünk a lábfejre, talpunkra nehezedik. A lábtő, lábközép és az ujjak lényegében csontok, szalagok, inak és izmok összessége. Boltozatos szerkezete van, hosszanti- és harántboltozattal. A sarok alatti talpfájdalom tehát a talpi bőnye gyulladására utalnak.

Mitől alakul ki a talpfájás?

A talpfájdalom okai a következők lehetnek:
– Sérülés
– Túlzott igénybevétel
– Rossz lábbeli
– Achilles ín problémák
– Merev lábszár.

A nem ergonomikusan kialakított cipő, többek között a vékony papucs (flipflop), magas sarkú cipők, széttaposott lábbelik nagy kockázatot jelentenek a talpfájdalom kialakulásában. Emellett a túlsúly is ide tartozik, hiszen említettük már, hogy egyébként is a lábfej és a talp vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve, plusz a túlsúly igencsak megviseli a talpboltozatot, ide értve a terhességet is. Az
ízületi gyulladások szintúgy ide sorolhatók, ugyanakkor az idős korral együtt is jellemzően megnő a probléma megjelenése.

Milyen módszerek vannak a fájdalom enyhítésére?

Otthoni módszerek:
Ha nem akut a fájdalom és az mondhatni enyhébb, akkor abban az esetben a pihentetés, óvatos jegelés is javulást idéz elő. A talpbetét és sarokemelő szintén segítség e téren, ugyanakkor különösen fontos a megfelelő lábbeli viselése és természetesen a kímélés, avagy ha már fáj a talpunk, akkor lehetőleg ne terheljük tovább intenzív sportolással, hosszas ácsorgással.

Szakszerű megoldások a talp fájdalom enyhítése terén:

A lökéshullám terápia, a lézerterápia sokkal célravezetőbb, ugyanis az életmódbeli változtatások mellett ezekkel a terápiákkal nagyban hozzájárulhatunk a talp betegségek, a fájdalom enyhítéséhez.
A lökéshullám terápia egyfajta fizikoterápia, mely önmagában is alkalmazható, illetve egyaránt
kiegészítésként más kezelések mellett. Látványos eredmény érhető el vele, nagymértékben segíti elő a gyógyulást. Gyulladás gátló és regenerációt elősegítő hatása jól ismert, javítja a keringést. Az
elektroterápia hatásairól és típusairól a szolgáltatások menüpontban olvashat!

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!