Interferencia kezelés

Mi az interferencia kezelés?

A fizikoterápia része, azon belül pedig az elektroterápiás kezelésekhez tartozik. Egyfajta középfrekvenciás kezelés, mely a bőr ellenállását csökkenti, így a mélyebben fekvő szövetekre is hatással van. Mivel középfrekvenciás áramkörön alapul, kevésbé ingerli a bőr érző receptorait, így nem hagy bőrpírt maga után. Bármely testtájon alkalmazható, fájdalomcsökkentő hatással bír, javítja az izmok edzettségét, javítja a vérkeringést – keringésjavító hatásokkal bír, mérsékli a duzzanatokat és mellette fokozza az oxigénellátást, mindössze néhány perc, amit igénybe vesz.
Az interferencia kezelésnek mellékhatásai között káros hatás nem szerepel. Ahogy a legtöbb elektroterápiás kezelés esetében, úgy itt is vannak ellenjavallatok, melyek között a szívritmuszavar is szerepel, ezeket lejjebb taglaljuk.
A gerinc vagy nagyízületek kopásos megbetegedése, gyulladásos reumatológiai problémák esetén alkalmazzák, izomlazító hatású. Mindössze 10 percet vesz igénybe egy ilyen kezelés, miközben a kezelt alany kényelmesen fekve pihenhet.

Történhet lapelektródákkal vagy vákuumelektródákkal egyaránt. Ezeket az elektródákat a kezelendő testrész felületére helyezik az orvosi kórkép átvizsgálását követően. A kezelés során az áramerősséget először fokozatosan megnövelik, majd fokozatosan lecsökkentik a végére. A páciens eközben semmilyen fájdalmat nem érez. Ahogy a legtöbb elektroterápiás kezelés esetében, úgy itt is vannak ellenjavallatok, melyek között a szívritmuszavar is szerepel.
 
Az elektroterápia két fő csoportjai a direkt és indirekt elektroterápia. Az interferencia a direkt terápiákhoz tartozik, esetében középfrekvenciát alkalmaznak, azonban léteznek a két csoporton belül kisfrekvenciás és nagyfrekvenciás kezelések egyaránt, ezek alkalmazása függ a kezelés céljától.
 
Elektroterápiát milyen panaszokra alkalmazhatunk, milyen hatásai vannak?

  • Fájdalomcsillapítás érdekében.
  • Ízületek és izmok működészavarainak javítása céljából.
  • Mozgásszervi problémák kezelésére.
  • A szövetek anyagcseréjének és keringésének javítására.
  • Izomstimulálásra, izomlazításra, görcsoldásra.
  • Sportsérülések esetén.
  • Értágításra.

Az elektroterápiával csökkenteni lehet a túlterhelés okozta fájdalmat, melyhez a műtét utáni fájdalmak is tartoznak. Emellett a bénulásos kórképekkel kapcsolatban is kiemelkedő javulást érhetünk el elektroterápia segítségével. Ezen kívül vizelet-inkontinencia kapcsán, menstruációs fájdalom, meg az ezekkel kapcsolatos görcsök enyhítésére és a stressz oldásában is hatékony lehet.

interferencia kezelés

Az elektroterápia ellenjavallatai:

Az elektródákat nem szabad felhelyezni sérült vagy gyulladt bőrre, de ha fém van a testben, illetve annak felületén, az is kizáró oknak minősül, ahogyan a pacemaker is. Lázas állapot, heveny fertőzés, terhesség, trombózis, vesekő szintén ellenjavallat. Fontos, hogy ezeket a betegeket nem szabad elektromos árammal kezelni.

 

A fizikoterápiában a lényeg, melynek az interferencia kezelés is része, hogy természetes, valamint mesterségesen előállított fizikai energiával történik a gyógyítás. Az elektroterápiánál elektromos áramot használnak a kezelésekhez.



Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!