Interferencia kezelés

Mi az interferencia kezelés?

A fizikoterápia része, azon belül pedig az elektroterápiás kezelésekhez tartozik. Egyfajta középfrekvenciás kezelés, mely a bőr ellenállását csökkenti, így a mélyebben fekvő szövetekre is hatással van. Mivel középfrekvenciás áramkörön alapul, kevésbé ingerli a bőr érző receptorait, így nem hagy bőrpírt maga után. Bármely testtájon alkalmazható, fájdalomcsökkentő hatással bír, javítja az izmok edzettségét, javítja a vérkeringést – keringésjavító hatásokkal bír, mérsékli a duzzanatokat és mellette fokozza az oxigénellátást, mindössze néhány perc, amit igénybe vesz.
Az interferencia kezelésnek mellékhatásai között káros hatás nem szerepel. Ahogy a legtöbb elektroterápiás kezelés esetében, úgy itt is vannak ellenjavallatok, melyek között a szívritmuszavar is szerepel, ezeket lejjebb taglaljuk.
A gerinc vagy nagyízületek kopásos megbetegedése, gyulladásos reumatológiai problémák esetén alkalmazzák, izomlazító hatású. Mindössze 10 percet vesz igénybe egy ilyen kezelés, miközben a kezelt alany kényelmesen fekve pihenhet.

Történhet lapelektródákkal vagy vákuumelektródákkal egyaránt. Ezeket az elektródákat a kezelendő testrész felületére helyezik az orvosi kórkép átvizsgálását követően. A kezelés során az áramerősséget először fokozatosan megnövelik, majd fokozatosan lecsökkentik a végére. A páciens eközben semmilyen fájdalmat nem érez. Ahogy a legtöbb elektroterápiás kezelés esetében, úgy itt is vannak ellenjavallatok, melyek között a szívritmuszavar is szerepel.
 
Az elektroterápia két fő csoportjai a direkt és indirekt elektroterápia. Az interferencia a direkt terápiákhoz tartozik, esetében középfrekvenciát alkalmaznak, azonban léteznek a két csoporton belül kisfrekvenciás és nagyfrekvenciás kezelések egyaránt, ezek alkalmazása függ a kezelés céljától.
 
Elektroterápiát milyen panaszokra alkalmazhatunk, milyen hatásai vannak?

  • Fájdalomcsillapítás érdekében.
  • Ízületek és izmok működészavarainak javítása céljából.
  • Mozgásszervi problémák kezelésére.
  • A szövetek anyagcseréjének és keringésének javítására.
  • Izomstimulálásra, izomlazításra, görcsoldásra.
  • Sportsérülések esetén.
  • Értágításra.

Az elektroterápiával csökkenteni lehet a túlterhelés okozta fájdalmat, melyhez a műtét utáni fájdalmak is tartoznak. Emellett a bénulásos kórképekkel kapcsolatban is kiemelkedő javulást érhetünk el elektroterápia segítségével. Ezen kívül vizelet-inkontinencia kapcsán, menstruációs fájdalom, meg az ezekkel kapcsolatos görcsök enyhítésére és a stressz oldásában is hatékony lehet.

interferencia kezelés

Az elektroterápia ellenjavallatai:

Az elektródákat nem szabad felhelyezni sérült vagy gyulladt bőrre, de ha fém van a testben, illetve annak felületén, az is kizáró oknak minősül, ahogyan a pacemaker is. Lázas állapot, heveny fertőzés, terhesség, trombózis, vesekő szintén ellenjavallat. Fontos, hogy ezeket a betegeket nem szabad elektromos árammal kezelni.

 

A fizikoterápiában a lényeg, melynek az interferencia kezelés is része, hogy természetes, valamint mesterségesen előállított fizikai energiával történik a gyógyítás. Az elektroterápiánál elektromos áramot használnak a kezelésekhez.



Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre