TENS kezelés

TENS kezelés fájdalomcsillapításra!

Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation – Transcutanat Electro-Nervo Stimulare rövidítése, egy mozaikszó. A kisfrekvenciájú elektroterápiák közé sorolható, célja a bőrön keresztüli fájdalomcsillapítás elektromos impulzusokkal. Lényegében a szervezet saját fájdalomcsillapító mechanizmusait aktiválja.

Lehetővé teszi, hogy célzottan alkalmazzuk a fájdalmas pont vagy terület felett. Az olyan betegségeknél, mint a gerincbetegségek, hatékony megoldást jelenthet a nyakizomban fellépő fájdalom ellen, ugyanakkor baleseti sérüléseknél is bevált módszer. Tekintve, hogy a nem használt izom fokozatosan elgyengül, a módszer segítségével az izmok tovább erősíthetők, hiszen ingerli a sorvadt izmokat és idegeket. 

Fájdalomcsillapító módszer, amelyet javarészt mozgásszervi eredetű fájdalmak esetén alkalmaznak. Idegi stimuláció, ami a bőrön keresztül fejti ki hatását a krónikus és akut fájdalmak enyhítésében. Az elektroterápia egyik módszere, amely biztonságos, fájdalommentes és gyógyszer mellékhatásoktól mentes kezelés.

 

Fájdalomcsillapító helyett – TENS kezelés előnyei:

Abban az esetben, ha tartósan fennálló fájdalmakról beszélünk, érdemes lehet olyan megoldás felé hajlani, ami hatékony fájdalomcsillapítást nyújt, ugyanakkor segítségével csökkenteni vagy akár teljesen mellőzni lehet a gyógyszerszedést.

Nem bántja a gyomrot, nem okoz gyomorsav-túltengést és egyéb káros mellékhatásokat, ellenben a hagyományos gyógyszerekkel, amelyek nem csak egy adott területen hatnak, hanem az egész testre hatással vannak! Egyébként is, senki sem szeretne állandóan gyógyszerektől függeni, tehát mindenképp érdemes elgondolkodni egy másik lehetőségen, ez esetben a TENS kezelésen.

A kezelés egyik nagy előnye, hogy nincsenek mellékhatások, fájdalommentes és kíméletes, ellenben akinél beválik, az biztosan később is ezekkel a kedvező feltételekkel élvezheti kedvező hatásait, gyógyszerek nélkül!

Ha bekapcsoljuk a tévét az még hagyján, hogy reklámokkal bombáznak minket, de ezeknek a jelentős hányada gyógyszereket reklámoz. Arra ösztönzik az embereket, hogy mindent megoldanak a fájdalomcsillapítók. Bár enyhítik a fájdalmakat, elmulasztják a fejfájást – mind tudjuk, hogy nem ez a módja annak, hogy segítsünk magunkon. Legalábbis hosszú távon nem fog működni, hiszen minden gyógyszernek vannak mellékhatásai és ezeket idővel mind megtapasztaljuk.

Egy szebb világ köszöntene be, ha az emberek nyitottabbak lennének az efféle módszerek iránt, amellyel súlyos következmények nélkül is megoldható a fájdalomcsillapítás!

Hogyan működik a kezelés?

Enyhez, elektromos impulzusok sorozata adható le a készülék által. Mindezt a fájdalommal érintett területen, ahol az impulzusok kapcsolatba lépnek a bőrben lévő idegvégződésekkel. Mire számíthatunk ezután?

TENS kezelés hatása:

Leáll a fájdalomimpulzusok továbbítása az agy felé, melynek hatására növekszik az endorfintermelés (ami az emberi szervezetnek egyfajta saját magának előállított fájdalomcsillapítója). Csökken a fájdalom vagy megszűnik!

Hogyan zajlik a kezelés?

Amennyiben otthoni körülmények között zajlik a kezelés, akkor ajánlott egy-két dolgot figyelembe venni a siker érdekében.  Ezen előkészületek segítségével még hatásosabb lehet a kezelés!

A kezelt területet langyos, szappanos vízzel le kell tisztítani, mert a zsíros bőrön nehezebben jutnak át a jelek, mivel rontja az elektróda tappancsok tapadását.

A jó minőségű, megbízható készülékeken több kezelőcsatorna elérhető, melyek előre programozott kezeléseket biztosítanak, ezzel pedig nagyobb terület kezelhető. Nem mellesleg ezekkel a készülékekkel jobb eredményekre számíthatunk, jelentősebb fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkeznek.

  • Mindig a fájdalmas terület köré kell ragasztani az elektródákat!
  • Mindig párban használjuk őket, ami azért fontos, hogy köztük közlekedhessenek az impulzusok.
  • Soha nem szabad érintkezniük az elektródáknak! Legalább 2-3 cm távolságban helyezzük fel őket, viszont lehetőleg kisebb távolsággal, mint 20 cm, mert akkor csökken a hatékonyság. Kb. 8-15 cm az ideális távolság, amennyiben a kezelt terület felületének mérete engedi.

Két változata van ezeknek a készülékeknek. Az egyiken számozott programok találhatóak, melyek használati területeiről a készülék tájékoztatójában olvashatunk. A másik változaton programlista van.

A következő lépés a kezelés elindítása.

Itt ezen a ponton lehet beállítani a kezelés erősségét is, a készülék intenzitását magunknak kell beállítani. Sem a túl alacsony, sem a túl magas frekvenciaszám nem megfelelő, az ideális erősség a kettő között van. Enyhez bizsergést kell érezni, akkor jó. 

Milyen testrészeken alkalmazható?

A test bármely területén használható, kivéve fejfájás kezelésére, az olyan testrészeken, mint a koponya, pajzsmirigy, szív. Várandósság alatt szintén tilos használni, de pacemakerrel sem szabad használni és annak sem, aki epilepsziás. Ezek többek között a TENS kezelésnek az ellenjavallatai is egyben.

Milyen panaszokra hatásos?

Alkalmazható csuklófájdalom, kézfájdalom, könyökfájdalom, csípőfájdalom, bokafájdalom, lábízületi fájdalom, valamint térdre, annak fájdalmaira is használható. Azt már említettük, hogy mind az akut, mind a krónikus izom és ízületi fájdalmak esetében egyaránt alkalmazható ez a fajta stimuláció. Ezen belül a kezelés alkalmas:

 

  • rándulás
  • zúzódás
  • izomhúzódás
  • izomfájdalom
  • ízületi gyulladás
  • ízületi bevérzés
  • idegfájdalom
  • lumbágó
  • isiász
  • ínhüvelygyulladás
  • hegfájdalom és különféle neuralgiák
  • periartritisz
  • gerincsérv
  • reuma
  • artritisz
  • izommerevség, ínmerevség
  • artrózis
  • teniszkönyök és golfkönyök
  • műtét utáni fájdalmak
  • nőgyógyászati fájdalmak
  • myalgia

A frekvencia jelentősége nem elhanyagolható!

Egy ilyen készüléket több helyről is be lehet szerezni, azonban egyáltalán nem mindegy mit vásárolunk! A profi TENS készülék lehetővé teszi a frekvencia módosítását, így mindenki megtalálhatja magának az idegstimulációs impulzus mértékét, ami számára a legjobb hatásokat nyújtja a fájdalomcsillapításban.

Nem lehet egyöntetűen kijelenteni, hogy ez vagy az a frekvencia mindenkinél egyformán működik, hiszen a fájdalom természetes, erőssége mindenkinél különbözik. Kísérletezni kell egy kicsit ezzel, ha otthon gyógyítjuk magunkat, de könnyen meg lehet találni a megfelelő frekvenciát. A 90-120 Hz frekvencia tartományban próbálkozzunk!

A fájdalommentesség ideje attól függ, hogy milyen frekvenciát alkalmazunk, viszont a félreértés elkerülése végett muszáj kihangsúlyozni, hogy a magas frekvenciával ugyan rövid idő alatt és gyorsan elérhető a hatás, az nem lesz tartós. Igaz, hogy az alacsonyabb frekvenciákkal időben elhúzódik a kezelés, de a hatás időtartama elhúzódik, tovább tart a fájdalommenteség.

A másik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy az olcsó készülékek egyben gyenge minőségűek. Esetükben hozzászokás alakulhat ki, hiszen minél tökéletesebb négyszög impulzust képes leadni, annál jobb és tartósabb az eredmény. Az ideális négyszöghullámot az olcsóbb készülékek meg sem közelítik!

Annak érdekében, hogy a kezelést sikeresen végre tudjuk hajtani és valóban érezhessük kedvező hatásait, mindent be kell tartani – így szabadulhatunk meg a fájdalomtól, így tart a legtovább a fájdalomcsillapítás!

Ezt a kezelést rehabilitációs céllal alkalmazzák az akut és krónikus betegségek miatt fennálló fájdalmak csillapítására. A terápia során a bőrön keresztül bejutó áram csökkenti a fájdalmat, javítja az izmok, az idegek működését. Használata hatásos a különböző gyulladásos állapotok esetén, például az ízületi gyulladásoknál a rehabilitáció fontos része, ugyanakkor a rándulások, zúzódások esetén is hasznos, illetve terápiás céllal alkalmazzák ide fájdalmak esetében egyaránt. Számos más, fájdalommal járó kis- és nagy mértékkel bíró sérülésnél vethető be általános fájdalomcsillapításra, helyileg, a problémás területen.

Első sorban azok számára ajánlott, akik huzamosabb ideje fennálló betegség miatt folyamatos fájdalommal élnek együtt, a fájdalom kezelése terén érdemes lehet kipróbálni a TENS kezelést, hiszen gyógyszermentes fájdalomcsillapítással tehetik könnyebbé mindennapjaikat! Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy orvosi felügyelettel, gyógyszeres kezelés mellett is lehetséges használata. A kezelés után a beteg sok esetben ritkítani tudja a fájdalomcsillapítók használatát, illetve el is hagyhatja azokat.



Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!