Nyakfájás okai, kezelése

A nyakfájást viszonylag sok ember tapasztalja vagy tapasztalta már életében. Kell-e aggódni, ha időszakosan vagy gyakori nyakfájást tapasztalunk? Mi a teendő, ha egy ideje jelen van és megkeseríti a mindennapokat?

Egyáltalán nem szükséges ezzel megtanulni együtt élni, még ha a leggyakoribb fájdalmak egyike az emberek életében, hiszen a nyakfájáson a mozgásszervi szakorvosok, köztük a reumatológus orvos, gyógytornász és manuálterapeuta, valamint egy magas képzettségű masszőr mellett a masszázs terapeuta segíteni tud!

Nem is gondolná az ember, de a nyak a testünk egyik legérzékenyebb része, amely komoly panaszok nélkül is igényelhet orvosi ellátást. Bár a nyaki gerinccsigolyák igencsak mozgékonyak, a túlzott terhelés miatt átmeneti és tartós nyakproblémák is jelentkezhetnek, melyek kezelése leggyakrabban nem fájdalmas. Általában mi okozhat ilyen jellegű panaszokat, melyek a betegség okai és mit lehet tenni? Mikor szükséges kezeltetni? Ízületi fájdalmakat tapasztal, alig tudja mozgatni a nyakát, izommerevség áll fenn? Ez olykor a nyaki gerinc valamilyen rendellenességére utal. Több dolog is közrejátszik a fájdalmában? Milyen jelek utalnak arra, hogy tényleg baj van, és nem csak mondjuk esetleg elfeküdtük az éjszaka? Hatásos lehet az életmód váltása ebben az esetben? Érdemes szakorvos, szakértő véleményét kikérni a dologban.

Lehet, hogy például csak a huzat miatt fájdult meg a nyak vagy a sok ülés, rossz tartás, rossz mozdulat okozza? Egyáltalán nem mindegy! Az életkorból vagy más betegségek meglétéből is fakadhat a nyakfájás, de ha nem áll fenn egyiknek sem az esélye, akkor bizony más lesz a kiváltó ok. A fájdalom jellegének megfelelő kezeléssel megszüntethető a fájdalom, de első sorban érdemes azt is kinyomozni, hogy mi okozhatja a problémát. Első sorban azt érdemes kinyomozni, hogy mi a valódi háttere a fájdalomnak, honnan ered a kiváltó, elsődleges hatás. Ezt követően a nyakfájás jellegének és eredendő okozójának megfelelő kezeléssel szüntethető meg tartósan a fájdalmat kiváltó ok. Ezt követően természetesen a fájdalom is megszűnik.

Olvassa el tájékoztató blog bejegyzésünket, melyen belül válaszokat kaphat a fenti kérdésekre, illetve amennyiben felkeresi rendelőnket, az orvos is válaszol kérdéseire.

A nyakfájásnak számos eltérő oka lehet, ezeket mutatjuk most be sorban:

nyakfájás
1. Helytelen ülés:

Gyerekkorban is már azzal nyaggatnak minket, hogy üljünk szépen. De azt hogyan kell pontosan? Gyakran okozza az a nyakfájást, hogy nem ülünk helyesen a széken, ami pláne gond, ha egyébként ülőmunkát végzünk és sok idő telik el a helytelen üléssel. Nyilván erre oda kell figyelni, nem feltétlenül jön zsigerből, ezért meg kell tanulni és tudatosan alkalmazni, annak érdekében, hogy a nyakfájást megelőzzük, vagy a már kialakult fájdalomtól megszabadulhassunk. 

Ebben az esetben a problémát az okozza, hogy ha nem megfelelő pózban ülünk, akkor a derék bedől és a természetes gerincgörbület kiegyenesedik. Ilyenkor a nyakunk előrehajol és az ellentartáshoz sok izommunkára van szükség. Az állandó feszítés izmainkat merevvé, görcsössé teszi. A rossz ülésből adódó fáradást izomfájdalom fogja jelezni. Számos esetben egy ilyen egyszerű ok elég ahhoz, hogy kialakuljon az állandósuló nyakfájás.

Ha tudatosan figyelünk rá, hogy megfelelően üljünk és kíméljük az izmokat, akkor jó eséllyel a nyakfájásnak búcsút inthetünk! Nem lesz egyszerű, ugyanis megtanulni néhány perc, de betartani, megszokni tovább tart. Érdemes kitartónak lenni!

2. Rossz tartás:

Az előbbi pár sorban szó volt arról, hogy ha nem megfelelő a tartásunk, akkor könnyen mindennapi vendég lehet a nyaki fájdalom, ami egyre nagyobb mértéket ölthet. De nem csak ülés közben fontos a helyes testtartás, mert bár a folyamatos ülés során kialakulhat egyfajta merevség, állandóan ügyelni kellene a tartásunkra, hiszen nagy mértékben függ össze a fájdalmakkal. Az izmok nagyon mozgékonyak, ellenben a gerincünk nem az. Ha rossz a tartásunk, akkor a testünk kompenzál, így a gerinc elmozdulását hol az izmok terhelésével, hol azok elernyesztésével próbálja meg javítani.

A helytelen tartás következtében a nyakfájást a deréktáji izmok és a vállizmok is okozhatják. Igen, a sok üléstől a derékizmok elgyengülnek és merevvé válnak, aminek következtében megint a nyakizmokat terheljük túl. A vállizmok közel találhatóak a nyakhoz, ebből kifolyólag, ha a vállizomzat nem megfelelően működik, akkor szintén számolni lehet akár a mindkét oldalon előforduló nyakfájással úgy, ahogy sérülés vagy porckorongsérv is rajta lehetnek a listán azon kis és nagy bajok közül, amire számíthatunk a hosszú időn át fennálló helytelen tartással.

Az előreesett váll a rossz tartás egyik ismérve, ami által a fájdalmunk jelentkezik és amire csak az fog személyre szabott megoldást nyújtani, ha jobban odafigyelünk a tartásra. Ez a fajta rossz tartás nem csak nyakfájást, hanem a vállfájdalom kialakulását is okozhatja. A vállak izomzatának milyensége szoros összefüggésben van a hátizomzat állapotával, így ha utóbbi gyenge, akkor a vállizmok is hasonlóképpen gyengék. Plusz terhelés nehezedik a hátsó nyakizmokra abban az esetben is, ha a vállizmok gyengék. A gyengülés okozta bajra, a megfelelő erősítésre a gyógytorna a leghatékonyabb megoldás. A speciális torna megfelelő módon fejleszti a hátizomzat, vállizomzat, nyakizomzat működését. Az izomműködés helyreállításával párhuzamosan pedig megszűnik  a nyak fájdalma is.

helyes fekvés
3. Helytelen fekvés:

Gondoljuk bele, milyen sok időt töltünk fekvéssel. Na nem feltétlenül a henyélést kell ez alatt érteni, sokkal inkább az éjszakai alvást, amivel bizony napi szinten órákat töltünk el. Ez így van rendjén, ha nem tennénk, az lenne a baj, de egyáltalán nem mindegy, hogyan fekszünk, milyen körülmények között alszunk.

Természetesen a matracnak is nagy szerepe van a tartalmas pihenésben. Mégis a legtöbbet azzal tehetünk annak érdekében, hogy testünk számára megfelelően feküdjünk, ha megfelelő párnát használunk! De melyik a jó: a kemény vagy a puha, legyen ergonomikus, netán memória habos? 

A párna feladata az, hogy a tartónkat megtámassza. A tarkó megfelelő támasztásával a nyaknak nincs szüksége izommunkát kifejteni, így nyakunk is pihenhet alvás közben. Tehát se túl magasan, se túl alacsonyan ne legyen a fejünk, mert egyik esetben előrenyomódik, a másiban pedig hátrabicsaklik és egyik sem ideális póz neki. 

Az oldalsó támasz szintén lényeges szempont a párnaválasztásnál. Ennek megfelelően érdemes olyan párnát használni, ami kellőképp kemény a tarkó támasztásához, ugyanakkor elég puha ahhoz, hogy a fejet oldalról is megtámassza, hogy azt ne a nyakunknak kelljen tartani!

Az előbbi tanácsok a hanyatt fekvőknek szóltak, bár az oldalt fekvőknek is van néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni. Akárhogy is fekszünk le este, bármilyen pózban találjuk meg az álmot, alvás közben mindenki forgolódik, így biztosan nem ugyanabban a pozícióban alussza végig az éjszakát, mint ahogyan lefeküdt.

A stabil oldalfekvést mindenki ismeri. Ebben a pózban a lábaink és a karok a megfelelő elhelyezkedésben vannak, lényege, hogy ne sérüljön semmilyen testrész, nem beszélve arról, hogy a nyakfájástól is megkímél bennünket. Ennél a testhelyzetnél sem szabad elhanyagolni a jó párnahasználatot, mely a nyak megfelelő alátámasztásáról gondoskodik. Ez esetben is a stabilitás a lényeg, hogy a fejünk vízszintesen helyezkedjen el.

4. Az ülés, tartás és alvás helyes módszereit már tisztáztuk, de mi a helyzet azokkal az esetekkel, amitől szintén kialakulhat nyakfájás?

Hogyha nem elfeküdtük a nyakunkat, de hirtelen jelentkező fájdalmat tapasztalunk és nehezen tudjuk mozgatni a nyakunkat, akkor idegbecsípődés gyanúja állhat fenn. 

A nyak környékén futó ideg ilyenkor becsípődik az ízületek és csontok közé, ami erős fájdalommal jár. Ennek megoldására kizárólag gyógytornászt vagy orvost javasolnak a szakemberek, mivel különösen fontos ilyenkor a megfelelő kezelés! Miért nem jó a masszőr vagy a csontkovács? Mert előfordulhat, hogy a háttérben gerincsérv alakult ki, ami hasonló jellegű fájdalommal jár, annak kezelésében pedig szakorvosra lesz szükség, mert ellenkező esetben jelentős sérülések következhetnek be.

Egyfajta civilizációs ártalom is lehet az elektronikai eszközök elterjedése, a mobiltelefonok, számítógépek túlzott használata. Számos munkahelyen tölti el az ember az idő nagy részét a számítógép előtt. Ezzel együtt ma már az okostelefonok használata is mindennapossá vált. Mindkét esetben jellemző a felhasználókra a helytelen testtartás. A rossz tartás megfigyelhető bármilyen testhelyzetben, akár ül, fekszik vagy áll az illető. Az biztos, hogy nem egyszerű megoldást találni a fenti tényezők miatt kialakult nyakfájásra. Legjobb és legnehezebben betartható megoldás, hogy kevesebb időt töltünk telefonozással vagy munka közben ügyelünk a helyes testtartásra. Ha erre nincs lehetőség, a rendszeres gyógytorna és masszázs sokat segít a karbantartásban. 

A huzat is lehet felelős a fájdalomért, hiszen a nyakban számos izom található, amelyek legfőbb feladata a fej megtartása, a nyak mozgatása. Ha ezek az izmok megfáznak a huzat, légkondi miatt, akkor könnyen megeshet, hogy a nyakfájást egy darabig még el kell viselnünk.

Lelki okok is állhatnak a nyakfájás hátterében. A pszichés okok a nyugati orvoslásban is ismert tényezők. Ugyanakkor a jelenkor rohanásában sokszor nem foglalkozunk eleget ezzel a tényezővel. Mivel lelki tényező is állhat a nyakfájdalom hátterében, nem árt, ha szó esik róla. Amennyiben tartós fájdalomról beszélünk és nem szűnik meg a fentebb javasolt kezelési módokkal sem, érdemes ránézni, mi lehet az üzenet, amit testünk így fejez ki.

Érdemes első sorban mindig a kiváltó okot keresni. Most, hogy ennyi lehetséges okot feltártunk, azzal is foglalkozni kell, hogy miféle tüneteket tapasztalhat az, akinek fáj a nyaka.

Milyen tünetei vannak a nyakfájásnak?

gerincgyakorlat nyakfájásra

Ez a kérdés elsőre furcsának tűnhet, mert hát milyen más tünetei lennének, mintsem hogy fáj a nyakunk. De mégis vannak tünetek, amelyek szintén a nyakfájással társulnak. Ezeket mutatjuk most be.

Elhúzódó nyakfájás:

Ha éppen megerőltettük a nyakat vagy elfeküdtük, az többnyire néhány nap alatt magától elmúlik. Azonban amikor tovább tart a gyógyulás a vártnál, akkor minél előbb érdemes szakemberhez fordulni, hogy feltárhassa a kiváltó okot és kezelni tudja a nyakfájást. Még egy év fennállás után is van esély a gyógyulásra, ám a rendszeres mozgás és a kitartó terápia kulcsfontosságú ebben az esetben.

Hányinger:

Amikor sokáig tartó nyakfájással élünk együtt, akkor nem kell meglepődni, ha hányingert tapasztalunk. Sajnos, ahogyan már említettük, a tartós lefele nézés és nem megfelelő tartás miatt a felső nyaki szakasz elváltozhat, beállnak az izmok, mely további problémákat von magával. A rendszeres átmozgatás és a pihentetés mindig jó módszer a kellemetlenségek csillapítására. Ilyenkor mindig ügyelni kell rá, hogy megfelelő pózban pihenhessen a nyak.

Állandó fejfájás:

Többféle fejfájás létezik, melyek kiváltó oka mindig más és más. Ezért is van nagy szerepe annak, hogy kicsit jobban utánajárjunk a kiváltó okoknak, mert a legtöbbet azzal segíthetünk, ha változtatunk a rossz szokásokon! Nem csak a rossz tartás és a nyak merevsége miatt fordulhat elő, hogy rendszeresen fáj a fejünk. A túlzott koffeinfogyasztás vagy kevés folyadékfogyasztás többek között szintén lehet ludas ebben. Ha a fejünk és a nyakunk együttesen fáj, akkor izomeredetű problémáról lehet szó, amelyre ideiglenes áthidalást jelenthet a pihentetés és fájdalomcsillapító használata. Ugyanakkor azonnali megoldás lehet egy szakszerű masszázs, egy manuálterápiás kezelés, vagy a célzott kranio terápia.

Fülzúgás:

Amikor az ember füle zúg, olyankor sokszor a nem megfelelő vérellátás áll a háttérben. A nyaki izmok merevsége szintén kiváltó oka lehet ennek a tünetnek. Az izommerevség sokszor a rossz tartásból ered, illetve abból, hogy rendellenes fejtartást alkalmazunk hosszú időn át. A szorongás és a stressz szintúgy előidézheti a fülzúgást. A tünetek megjelenésével örekedjünk a keringés javítására. Erre számos megoldás is van: nagyon hatékony az úszás, gyógytorna, gyógymasszázs.

Tarkófájás:

A tarkófájást jellemzően azok tapasztalják, akik sokat ülnek számítógép előtt, sokat telefonoznak. Ezek, mint már említettük, civilizációs problémának tudhatók be, így többnyire ha odafigyelünk arra, hogyan ülünk, miként tartjuk a fejünket, akkor sokat javulhat az állapotunk.

Szédülés:

A szédülést mindig intő jelnek kell felfogni, mert kapcsolatban áll a füllel és a kisaggyal. A szédülés hátterében is állhat nyaki eredetű probléma, így a nyakfájás kísérője is lehet. A szédülésre érdemes kellő figyelmet fordítani és nem elhanyagolni. Elhúzódó szédülés esetén, javasolt orvoshoz fordulni, hogy biztosan meg lehessen állapítani a probléma forrását és kezelni azt a megfelelő módon.

Beszűkült mozgástér:

Az éjszakai elfekvés, vagyis a nyak elfekvése is okozhatja az izmok korlátozottságát. Azonban ha nem átmeneti a mozgás beszűkülése, érdemes szakemberhez fordulni. A gerincproblémák ugyanis az egész testre kihatnak és különféle mozgásbeszűküléssel járó tüneteket okozhatnak. Mivel a test mindig törekszik a korrigálásra, a kezeletlen beszűkült mozgás egyéb problémákat vonhat a jövőben maga után. 

Mégis melyek azok a módszerek, amelyekkel elkerülhetjük a további problémákat és tehetünk azért, hogy búcsút inthessünk a nyakfájásnak?

Először is arra kell figyelni, hogy a kiváltó okokat lehetőleg mellőzzük. Nyilván nem sokan fognak most ennek hatására felmondani a jó munkahelyükön csak azért, mert a számítógép előtti munkavégzés miatt nyakfájással küzdenek. Nekik a megoldást a helyes ülés és testtartás jelenti, illetve az éjszakai pihenésnél a jó alátámasztású párna használata. Ezek a megoldások bárkinek beválhatnak. A tüneti kezelést a fájdalomcsillapító gyógyszerek, speciális tapaszok ideig-óráig megteszik, de megoldást minden esetben a komplex mozgásszervi korrekció eredményez:

  1.  a helyes testtartás megtanulása álló és ülő helyzetben is
  2. az elgyengült, vagy rossz mozgásmintával működő izomzat korrigálása gyógytornával 
  3. megfelelő nyakpárna és matrac használata az éjszakai alváshoz
Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre