Nagy Intenzitású lézer terápia

A nagy intenzitású lézer (HIL) technológia az alacsony szintű lézerterápia (LLLT) jól ismert elvén alapszik. A nagy teljesítmény és a megfelelő hullámhossz megválasztása lehetővé teszi a mély szöveti behatolást. A HIL a fájdalom kezelésének erőteljes és nem addiktív formáját kínálja. Az energiaátadás természetes folyamatával (biostimuláció és fotomechanikai hatás) felgyorsítja a gyógyulást és a regenerációt. A HIL különösen hatékony a sport sérüléseinek kezelésében (izomhúzódás, vagy ízületi bántalmak, hátfájás, nyaki fájdalmak) és egyéb mélyebben fekvő képletek kezelésében.

Működése

Hogyan működik a lágylézer? A terápiás eszközként használható lézer monokromatikus (egy adott hullámhosszon működik), koherens (állandó fázis) és polarizált (irányított) fényt állít elő. A lézersugár forrása tipikusan egy félvezető dióda, amely képes egy adott hullámhosszú (például 1064 nm) fény előállítására.

A diódák által generált fényt ezután egy optikai szálba irányítják, amelynek vége a lézeres applikátorhoz csatlakozik. A fénysugár lencséken keresztül kerül továbbításra, amelyek biztosítják a sugár helyes irányát és átmérőjét. 

A teljesítmény és a hullámhossz alapján a lézereket több osztályba sorolják. Kezdetben a lézerek alacsony teljesítményű vagy „hideg” lézerek voltak. A terápiás lézerek jellemzően alacsony intenzitású, vagy lágy lézerterápiákra alkalmasak (3B osztályba sorolhatók), ezek teljesítménye alacsonyabb, mint 500 mW. A 4. osztályba tartozó, nagy intenzitású lézerek teljesítménye 500 mW fölötti.

A hullámhossz az emberi szövetekre gyakorolt ideális hatás szempontjából fontos jellemzője a lézersugárnak. A lézerterápiák általában  650 – 1100 nm hullámhosszon működnek. A nagy intenzitású lézer 1064 nm hullámhossza ideális jó arányt biztosít a mélyszöveti behatolás és az energia felhasználása szempontjából. A nagy intenzitású lézer által biztonságosan leadott energiamennyiség több mint felével csökkentheti a terápia idejét.

nagy intenzitású lézer

Használati mód

A nagy intenzitású lézert kétféle módban lehet használni – impulzusos és folyamatos módban. Az impulzusos mód a lézer be- és kikapcsolását jelenti nagyon nagy frekvenciával, és fájdalomcsillapító kezelésként használják. A folyamatos besugárzás olyan mód, amelyben a lézer bekapcsolva marad a terápia teljes ideje alatt, és a biostimuláció, a sejtregeneráció és a gyógyulás elősegítésére szolgál.

Javallatok

Milyen sérüléseket lehet kezelni ezzel a lézeres terápiával?

Sportsérülések

A sportsérülések már nem csak az élsportolókra jellemző patológiák. Mivel a lakosság nagyobb részét érdekli az egészséges életmód, vele együtt a sportolás is népszerűvé vált, a sportsérülések száma évente növekszik. A sportsérülések közé tartozik az izmok megrándulása, ficama, repedése és szakadása bárhol a testen. 

Az alábbi tanulmány kiváló eredményekről számolt be szimptomatológiai regresszióban, a funkcionális hiány eltűnéséről vagy csökkentéséről 294 magas intenzitású lézerrel kezelt páciens esetében:  https://www.high-intensity-laser.com/study-1

Trigger pont kezelése

A trigger pont, az izom érzékeny kicsiny csomós része, ami létrejöhet bármely izomban vagy a fasciában és komoly fájdalom forrása lehet. 

Kialakulhat stressz, erőfeszítés, baleset, nagyobb igénybevétel, mozgáshiány vagy ezek kombinációja lévén. A trigger pont mindaddig fennmarad, esetleg újra és újra visszatér, amíg a kiváltó ok meg nem szűnik. 

A terápia tehát a tünetek, azaz fájdalmas terület kezeléséből és a kiváltó ok megszüntetéséből épül fel, így érhetjük el a kívánt hatást.

A trigger pont terápia során konkrétan a feszes, fájdalmas izmot kezeljük, a fájdalmas csomót oldjuk és az izom normál tónusát állítjuk helyre. 

Gyors, tartós és fájdalommentes megoldás. Fotomechanikai hatása enyhíti a fájdalmat, a termikus hatás pedig a trigger pontok ellazulását eredményezik, így az oki kezelés gyorsabb és hatékonyabb lesz.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézerterápia hatása a Trapezius myofascialis fájdalom szindrómájának kezelésében: Kettős-vak, placebóval kontrollált vizsgálat

Vállficam

A vállficamot, vállrándulást a kart érő erőhatás okozza, amely a váll szalagjait hirtelen megnyújtja. Ennek eredménye lehet a vállszalagok vagy kapszula túlfeszítése vagy elszakadása. A biostimuláció által a gyors gyógyulásért felelős. A nagy intenzitású lézer a szövetek oxigéncseréjét fokozza a mitokondriumban, és ennek következtében fokozza az ATP termelését, a test energiaforrását. A nagy intenzitású lézeres kezelés alkalmazásakor a váll teljes mozgása lényegesen gyorsabban áll helyre, mint konzervatív kezelés esetén.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézer terápia rövid távú hatásai a befagyott vállra: Prospektív véletlenszerű kontrollvizsgálat

nagy intenzitású lézer

Bokaficam, rándulás

Bokaficam/rándulás: az egyik leggyakoribb sérülés. Függetlenül attól, hogy az ember egy hirtelen rázkódás miatt megrándította-e a bokáját, megcsavarta vagy túlfeszítette-e, ennek következményei a fájdalom és a duzzanat. Az általános kezelési lehetőségek közé tartozik a pihentetés, a jegelés és a kezelés utáni testmozgás az erő és a mobilitás fokozatos növelése érdekében. A nagy intenzitású lézeres kezelés lerövidíti a pihenési fázist, enyhíti a fájdalmat és megakadályozza az ödéma krónikus fázisba jutását. A gyulladást úgy kezeli, hogy csökkenti a gyulladásos mediátorok koncentrációját a sérült területen.

További információ (angol nyelven):

Radiális nyomáshullámok vs nagy intenzitású lézeres kezelések akut boka ficamokban

Porckorongsérv

A derékfájással járó emberek többségének problémái vannak a fájdalmas területen lévő porckorongokkal. A porckorongsérv konzervatív kezelési lehetősége magába foglalja a mozgás- és manuálterápiás kezeléseket, a gerinc megtartását szolgáló izmok gyógytornász által kísért erősítését és a fizikoterápiát, amelyek pénzügyi szempontból nagy kihívást jelentenek. Gyors fájdalomcsillapítást és igen hatékony kiegészítést nyújt a porckorongsérv konzervatív terápiájában, és súlyos esetben is lényegesen költséghatékonyabbá teszi a gyógyulást, mintha csak konzervatív terápiás megoldásokkal kezelnék. A nagy intenzitású lézerrel végzett terápia hatékonynak, időtakarékosnak és költséghatékonynak bizonyult.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézer terápia és az ultrahang kezelés összehasonlítása ágyéki diszkópiában szenvedő betegeknél

Nyaki fájdalom

A nyaki fájdalom az egyik leggyakoribb fájdalomtípus, amelyet különféle rendellenességek okozhatnak. Az irodai ülőmunka, lógatott fej, a feszesen tartott csuklyás izom, vagy a vállöv rendellenességei által a fájdalom sokszor a nyaki területekre sugárzik. A nagy intenzitású lézer képes ezen a területen a mélyszövetek elérésére, így a bőrön át a fájdalom forrásáig juthat, legyen az csigolya, mélyen fekvő trigger pont vagy szalag. A szabad idegvégződések blokkolásával, a kezelt terület vér-ellátásának fokozásával és az anyagcsere felgyorsításával azonnali fájdalomcsillapításhoz és gyorsabb gyógyuláshoz vezet. A tüneti kezelést követően minden esetben javasoljuk, hogy kérje gyógytornász terapeuta segítségét a fájdalom okának kiderítésében és az elsődleges ok megszüntetésében. 

Derékfájás

A derékfájás korunk egyik leggyakoribb fájdalomtípusa, ami a mozgásszegény- vagy ülő életmód kapcsán szinte biztosan bekövetkező jelenség. Egy rossz mozdulat vagy sportsérülés kapcsán megjelenő derékfájás is lehet kellemetlen korlátozó tényező, de az akut derékfájás kifejezetten hozzájárul a teljes életminőség fokozatos romlásához, vagy akár komoly mozgáskorlátozottsághoz. 

A non-invazív, fájdalommentes és könnyen alkalmazható nagy intenzitású lézeres kezelés a derékfájást okozó állapotok széles körében biztosítható. Biztonságos, bevált és hatékony terápia, amely valóban segít, míg a hosszabb folyamatot igénylő gyógytorna kezeléssel az elsődleges kiváltó ok gyógyulása is megtörténik.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézerek hosszú távú hatása krónikus derékfájással járó betegek kezelésében, randomizált vakon, placebóval kontrollált vizsgálatban

Degeneratív térdízületi gyulladás

A degeneratív térdízületi gyulladás egy másik indikáció, amely a nagy intenzitású lézerrel sikeresen kezelhető. Nemzetközi tanulmányok erősítik meg, hogy a nagy intenzitású lézeres kezelés akár 63% -kal is csökkenti a betegek fájdalmát, csökkenti a gyulladást és gyorsan kiváltja a mély szöveti fotokémiai és fototermikus hatásokat, amelyek fokozzák a véráramlást, az érrendszeri permeabilitást és a sejtek anyagcseréjét.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézerterápia fájdalomcsillapító hatása a térd osteoarthritisében

Izomhúzódás

Az izomfeszültség és az ezzel kapcsolatos fájdalom utalhat az izom vagy a hozzá kapcsolódó inak megerőltetésére, meghúzódására vagy akár elszakadására. A lézer termikus hatással kezeli az izomzatot, ugyanakkor fotomechanikai folyamatokat indít el sejtszinten, amelyek az extracelluláris enzimek, az endothel sejtek szintézisét, valamint az izom és a kötőszövet sejtjeinek regenerációját idézik elő. Lerövidíti a pihenési fázist, és korábban elkezdődhet a konzervatív kezelés, gyógytorna, illetve hamarabb visszatér a beteg napi rutinjához vagy sportolásához.

Klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy a lézer terápia fájdalom nélkül gyakorol gyulladáscsökkentő hatást, ínhüvely-, csípő- és térdízület gyulladás esetén például, de szalagok szakadása esetén és nyaki fájdalomra szintén alkalmazható, gyorsítja a gyógyulást, a szervezet regenerálódását. A kezelés után csökkent fájdalmakkal, rövidebb gyógyulási idővel számolhatnak a kezelt páciensek. A lézerterápiát igény szerint különböző sérülések, gyulladások kezelésére alkalmazzuk, beleértve a bőr, fül és orr területén lévő nehezen gyógyuló sebek, gyógyítására. A szükséges kezelési idő a sérüléstől függően kerül megállapításra. A lágylézer kezelés orvosi felügyelet mellett végezhető, egészségközpontunkban BTL 6000 készülék van használatban. Lökéshullám terápiával egyaránt kombinálható, amennyiben nincs szakorvosi ellenjavallat.

Ezek a tájékoztató információk hasznosak lehetnek azok számára, akik lesérültek sportolás közben, valamint más nem sport jellegű testmozgás, rossz mozdulatok hatására fájdalmat tapasztalnak, illetve azoknak, akik régóta küzdenek valamilyen, a cikkben felsorolt problémától és arra szeretnének megoldást találni.

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egészségközpontunkban higéniai okokból az utcai lábbeli átvételére kérjük vendégeinket, melyhez mindenki számára biztosítunk papucsot. Amennyiben saját váltó lábbelit szeretne inkább használni, úgy kérjük hozzon magával.

Köszönjük együttműködését!