Nagy Intenzitású lézer terápia

A nagy intenzitású lézer (HIL) technológia az alacsony szintű lézerterápia (LLLT) jól ismert elvén alapszik. A nagy teljesítmény és a megfelelő hullámhossz megválasztása lehetővé teszi a mély szöveti behatolást. A HIL a fájdalom kezelésének erőteljes és nem addiktív formáját kínálja. Az energiaátadás természetes folyamatával (biostimuláció és fotomechanikai hatás) felgyorsítja a gyógyulást és a regenerációt. A HIL különösen hatékony a sport sérüléseinek kezelésében (izomhúzódás, vagy ízületi bántalmak, hátfájás, nyaki fájdalmak) és egyéb mélyebben fekvő képletek kezelésében.

Működése

Hogyan működik a lágylézer? A terápiás eszközként használható lézer monokromatikus (egy adott hullámhosszon működik), koherens (állandó fázis) és polarizált (irányított) fényt állít elő. A lézersugár forrása tipikusan egy félvezető dióda, amely képes egy adott hullámhosszú (például 1064 nm) fény előállítására.

A diódák által generált fényt ezután egy optikai szálba irányítják, amelynek vége a lézeres applikátorhoz csatlakozik. A fénysugár lencséken keresztül kerül továbbításra, amelyek biztosítják a sugár helyes irányát és átmérőjét. 

A teljesítmény és a hullámhossz alapján a lézereket több osztályba sorolják. Kezdetben a lézerek alacsony teljesítményű vagy „hideg” lézerek voltak. A terápiás lézerek jellemzően alacsony intenzitású, vagy lágy lézerterápiákra alkalmasak (3B osztályba sorolhatók), ezek teljesítménye alacsonyabb, mint 500 mW. A 4. osztályba tartozó, nagy intenzitású lézerek teljesítménye 500 mW fölötti.

A hullámhossz az emberi szövetekre gyakorolt ideális hatás szempontjából fontos jellemzője a lézersugárnak. A lézerterápiák általában  650 – 1100 nm hullámhosszon működnek. A nagy intenzitású lézer 1064 nm hullámhossza ideális jó arányt biztosít a mélyszöveti behatolás és az energia felhasználása szempontjából. A nagy intenzitású lézer által biztonságosan leadott energiamennyiség több mint felével csökkentheti a terápia idejét.

nagy intenzitású lézer

Használati mód

A nagy intenzitású lézert kétféle módban lehet használni – impulzusos és folyamatos módban. Az impulzusos mód a lézer be- és kikapcsolását jelenti nagyon nagy frekvenciával, és fájdalomcsillapító kezelésként használják. A folyamatos besugárzás olyan mód, amelyben a lézer bekapcsolva marad a terápia teljes ideje alatt, és a biostimuláció, a sejtregeneráció és a gyógyulás elősegítésére szolgál.

Javallatok

Milyen sérüléseket lehet kezelni ezzel a lézeres terápiával?

Sportsérülések

A sportsérülések már nem csak az élsportolókra jellemző patológiák. Mivel a lakosság nagyobb részét érdekli az egészséges életmód, vele együtt a sportolás is népszerűvé vált, a sportsérülések száma évente növekszik. A sportsérülések közé tartozik az izmok megrándulása, ficama, repedése és szakadása bárhol a testen. 

Az alábbi tanulmány kiváló eredményekről számolt be szimptomatológiai regresszióban, a funkcionális hiány eltűnéséről vagy csökkentéséről 294 magas intenzitású lézerrel kezelt páciens esetében:  https://www.high-intensity-laser.com/study-1

Trigger pont kezelése

A trigger pont, az izom érzékeny kicsiny csomós része, ami létrejöhet bármely izomban vagy a fasciában és komoly fájdalom forrása lehet. 

Kialakulhat stressz, erőfeszítés, baleset, nagyobb igénybevétel, mozgáshiány vagy ezek kombinációja lévén. A trigger pont mindaddig fennmarad, esetleg újra és újra visszatér, amíg a kiváltó ok meg nem szűnik. 

A terápia tehát a tünetek, azaz fájdalmas terület kezeléséből és a kiváltó ok megszüntetéséből épül fel, így érhetjük el a kívánt hatást.

A trigger pont terápia során konkrétan a feszes, fájdalmas izmot kezeljük, a fájdalmas csomót oldjuk és az izom normál tónusát állítjuk helyre. 

Gyors, tartós és fájdalommentes megoldás. Fotomechanikai hatása enyhíti a fájdalmat, a termikus hatás pedig a trigger pontok ellazulását eredményezik, így az oki kezelés gyorsabb és hatékonyabb lesz.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézerterápia hatása a Trapezius myofascialis fájdalom szindrómájának kezelésében: Kettős-vak, placebóval kontrollált vizsgálat

Vállficam

A vállficamot, vállrándulást a kart érő erőhatás okozza, amely a váll szalagjait hirtelen megnyújtja. Ennek eredménye lehet a vállszalagok vagy kapszula túlfeszítése vagy elszakadása. A biostimuláció által a gyors gyógyulásért felelős. A nagy intenzitású lézer a szövetek oxigéncseréjét fokozza a mitokondriumban, és ennek következtében fokozza az ATP termelését, a test energiaforrását. A nagy intenzitású lézeres kezelés alkalmazásakor a váll teljes mozgása lényegesen gyorsabban áll helyre, mint konzervatív kezelés esetén.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézer terápia rövid távú hatásai a befagyott vállra: Prospektív véletlenszerű kontrollvizsgálat

nagy intenzitású lézer

Bokaficam, rándulás

Bokaficam/rándulás: az egyik leggyakoribb sérülés. Függetlenül attól, hogy az ember egy hirtelen rázkódás miatt megrándította-e a bokáját, megcsavarta vagy túlfeszítette-e, ennek következményei a fájdalom és a duzzanat. Az általános kezelési lehetőségek közé tartozik a pihentetés, a jegelés és a kezelés utáni testmozgás az erő és a mobilitás fokozatos növelése érdekében. A nagy intenzitású lézeres kezelés lerövidíti a pihenési fázist, enyhíti a fájdalmat és megakadályozza az ödéma krónikus fázisba jutását. A gyulladást úgy kezeli, hogy csökkenti a gyulladásos mediátorok koncentrációját a sérült területen.

További információ (angol nyelven):

Radiális nyomáshullámok vs nagy intenzitású lézeres kezelések akut boka ficamokban

Porckorongsérv

A derékfájással járó emberek többségének problémái vannak a fájdalmas területen lévő porckorongokkal. A porckorongsérv konzervatív kezelési lehetősége magába foglalja a mozgás- és manuálterápiás kezeléseket, a gerinc megtartását szolgáló izmok gyógytornász által kísért erősítését és a fizikoterápiát, amelyek pénzügyi szempontból nagy kihívást jelentenek. Gyors fájdalomcsillapítást és igen hatékony kiegészítést nyújt a porckorongsérv konzervatív terápiájában, és súlyos esetben is lényegesen költséghatékonyabbá teszi a gyógyulást, mintha csak konzervatív terápiás megoldásokkal kezelnék. A nagy intenzitású lézerrel végzett terápia hatékonynak, időtakarékosnak és költséghatékonynak bizonyult.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézer terápia és az ultrahang kezelés összehasonlítása ágyéki diszkópiában szenvedő betegeknél

Nyaki fájdalom

A nyaki fájdalom az egyik leggyakoribb fájdalomtípus, amelyet különféle rendellenességek okozhatnak. Az irodai ülőmunka, lógatott fej, a feszesen tartott csuklyás izom, vagy a vállöv rendellenességei által a fájdalom sokszor a nyaki területekre sugárzik. A nagy intenzitású lézer képes ezen a területen a mélyszövetek elérésére, így a bőrön át a fájdalom forrásáig juthat, legyen az csigolya, mélyen fekvő trigger pont vagy szalag. A szabad idegvégződések blokkolásával, a kezelt terület vér-ellátásának fokozásával és az anyagcsere felgyorsításával azonnali fájdalomcsillapításhoz és gyorsabb gyógyuláshoz vezet. A tüneti kezelést követően minden esetben javasoljuk, hogy kérje gyógytornász terapeuta segítségét a fájdalom okának kiderítésében és az elsődleges ok megszüntetésében. 

Derékfájás

A derékfájás korunk egyik leggyakoribb fájdalomtípusa, ami a mozgásszegény- vagy ülő életmód kapcsán szinte biztosan bekövetkező jelenség. Egy rossz mozdulat vagy sportsérülés kapcsán megjelenő derékfájás is lehet kellemetlen korlátozó tényező, de az akut derékfájás kifejezetten hozzájárul a teljes életminőség fokozatos romlásához, vagy akár komoly mozgáskorlátozottsághoz. 

A non-invazív, fájdalommentes és könnyen alkalmazható nagy intenzitású lézeres kezelés a derékfájást okozó állapotok széles körében biztosítható. Biztonságos, bevált és hatékony terápia, amely valóban segít, míg a hosszabb folyamatot igénylő gyógytorna kezeléssel az elsődleges kiváltó ok gyógyulása is megtörténik.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézerek hosszú távú hatása krónikus derékfájással járó betegek kezelésében, randomizált vakon, placebóval kontrollált vizsgálatban

Degeneratív térdízületi gyulladás

A degeneratív térdízületi gyulladás egy másik indikáció, amely a nagy intenzitású lézerrel sikeresen kezelhető. Nemzetközi tanulmányok erősítik meg, hogy a nagy intenzitású lézeres kezelés akár 63% -kal is csökkenti a betegek fájdalmát, csökkenti a gyulladást és gyorsan kiváltja a mély szöveti fotokémiai és fototermikus hatásokat, amelyek fokozzák a véráramlást, az érrendszeri permeabilitást és a sejtek anyagcseréjét.

További információ (angol nyelven):

A nagy intenzitású lézerterápia fájdalomcsillapító hatása a térd osteoarthritisében

Izomhúzódás

Az izomfeszültség és az ezzel kapcsolatos fájdalom utalhat az izom vagy a hozzá kapcsolódó inak megerőltetésére, meghúzódására vagy akár elszakadására. A lézer termikus hatással kezeli az izomzatot, ugyanakkor fotomechanikai folyamatokat indít el sejtszinten, amelyek az extracelluláris enzimek, az endothel sejtek szintézisét, valamint az izom és a kötőszövet sejtjeinek regenerációját idézik elő. Lerövidíti a pihenési fázist, és korábban elkezdődhet a konzervatív kezelés, gyógytorna, illetve hamarabb visszatér a beteg napi rutinjához vagy sportolásához.

Klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy a lézer terápia fájdalom nélkül gyakorol gyulladáscsökkentő hatást, ínhüvely-, csípő- és térdízület gyulladás esetén például, de szalagok szakadása esetén és nyaki fájdalomra szintén alkalmazható, gyorsítja a gyógyulást, a szervezet regenerálódását. A kezelés után csökkent fájdalmakkal, rövidebb gyógyulási idővel számolhatnak a kezelt páciensek. A lézerterápiát igény szerint különböző sérülések, gyulladások kezelésére alkalmazzuk, beleértve a bőr, fül és orr területén lévő nehezen gyógyuló sebek, gyógyítására. A szükséges kezelési idő a sérüléstől függően kerül megállapításra. A lágylézer kezelés orvosi felügyelet mellett végezhető, egészségközpontunkban BTL 6000 készülék van használatban. Lökéshullám terápiával egyaránt kombinálható, amennyiben nincs szakorvosi ellenjavallat.

Ezek a tájékoztató információk hasznosak lehetnek azok számára, akik lesérültek sportolás közben, valamint más nem sport jellegű testmozgás, rossz mozdulatok hatására fájdalmat tapasztalnak, illetve azoknak, akik régóta küzdenek valamilyen, a cikkben felsorolt problémától és arra szeretnének megoldást találni.

Picture of MendMedical

MendMedical

Egészségközpont

Galéria

Kövess a Facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre