Fizikoterápia jelentése

Mi a fizikoterápia?

A fizikoterápiás kezelések rehabilitációs céllal, vagy a már lezajlott folyamat kiújulásának, visszatérésének megelőzése végett alkalmazhatók. Céljuk a különféle mozgásszervi, keringési illetve idegrendszeri panaszok enyhítése.

A fizikoterápia mire jó?

Feladata a kóros tünetek mérséklése, valamint azok megszüntetése különösebb fizikai beavatkozás nélkül, természetes és mesterségesen előállított fizikai energiák segítségével. A  természetes és mesterséges energiákat a szervezetbe juttatva a komplex hatás rövid időn belül elérhető, gyorsan használ. A rehabilitáció terén, a rekreációban szintén fontos szerepet tölt be, izom relaxációra és izomerősítésre használják fel továbbá. Amellett, hogy önmagában is megállja a helyét, orvosi terápiák kiegészítője is lehet (pl.: lézer fény, hő, elektromosság), illetve a gyógytornász irányította torna, gyógytorna és fizikoterápia együttesen való alkalmazásával szintén jobb eredmény érhető el.

Tüneti kezelést biztosít fájdalomra, helyi gyulladásra, helyi anyagcsere problémára, merev kötőszövetekre, valamint ízületi mozgáspálya beszűkültsége, idegi ingerelhetőség csökkenése esetén is igénybe veszik ezeket a terápiás módszereket.

A fizikoterápiás kezeléseket a hatékonyság fokozása érdekében általában kombinálva alkalmazzuk.

A MendMedical-ban végzett Fizikoterápiás kezelések:

 • Lökéshullám terápia
 •  Lézer terápia
 • Ultrahang terápia
 • Iontoforézis kezelés
 • Diadinamikus kezelés
 • Interferencia kezelés
 • Tens kezelés, elektroterápia
 • Szelektív ingeráram kezelés
Fizioterápia vagy fizikoterápia?

Fizioterápia jelentése: Minden olyan terápiát magába foglal, ami csak természetes hatásokkal gyógyít. A fizioterápiában nem használnak gyógyszereket, sokkal inkább a nap, víz energiát használja, a hőenergia terápiás segítségével gyógyítanak a fizioterápiában. A hidroterápia, gyógyfürdő és gyógymasszázs többek között mind fizioterápiás eszközök.

De nézzük most, hogy melyek a fizikoterápiás kezelés fajtái, milyen lehetőségek vannak, miként történnek a különböző kezelések és azok miben tudnak segíteni.

Hogyan zajlik a terápia, mi a kezelés menete?

A legtöbb esetben a kezelést egy mozgásszervi szakorvosnál kezdik, ahol történhet fizikai vizsgálat, röntgen, stb. A vizsgálat utáni következő lépésként a fizikoterápiát javasolják az elsődleges kezelés mellett. Majd ezután a fizikoterapeuta újabb vizsgálattal indít: a beteg panaszainak felmérése, manuális vizsgálatok. Ezek segítenek abban, hogy meg lehessen határozni, pontosan milyen jellegű kezelésre lehet szükség, és hogy melyik testrész esetében kell eljárni, kis- vagy nagy területen. Nem mindegy ugyanis, hogy derékfájdalom, krónikus gyulladás vagy más egyéb, pl neurológia eredetű, neurogén fájdalom a betegség velejárója. Ezt követően kiválasztásra kerül a megfelelő fizikoterápiás módszer. 

Fizikoterápia mellékhatásai jelentkezhetnek, amennyiben anyajegyen, tetováláson történik a kezelés. Ezeket kerülni kell! 

Lökéshullám

A lökéshullámok nagy erejű hanghullámok, amelyek a kezelt területnél egy olyan gyógyító (kavitációs) teret hoznak létre, amely hatására helyi vérbőség alakul ki. Fokozódik a sejtmembrán áteresztő képessége, a kollagén termelés, és javul az anyagcsere. A fájdalmas területre juttatva a lökéshullámokat, beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai. A fokozott vérkeringés által a gyulladást okozó és lerakódott anyagok a fájdalmas területről gyorsabban el tudnak szállítódni, az izomzat ellazul és a szövetstabilitás javul.

Hatásai: Vérkeringés- és anyagcsere fokozása, gyulladáscsökkentés, izomlazítás, görcsoldás, fájdalomcsillapítás, sejtstruktúra javulás, új erek képződése/vaszkuláris megújulás, izomtónus fokozása, mozgékonyság fokozása, kontrollált izomtónus normalizálása, kötött izmok lazítása, izomszövetek megnyújtása, regenerációs folyamatok beindítása

Az alábbi panaszok esetében alkalmazzuk:

 • Sarokfájdalom – sarkantyú, Achilles-ín fájdalom
 • Talpfájdalom
 • Csípőtáji, térdtáji problémák
 • Nyaki fájdalmak
 • Izom-, ín-, szalagsérülés
 • Akut, illetve tartós izomfájdalmak
 • Sportsérülések kezelése
lökéshullám terápia

Ultrahang terápia

Az ultrahang terápia:

Az ultrahang sugarak a frekvenciának megfelelően rezgésbe hozzák a sejteket, így a szövetekben egy mikro-masszázs zajlik. A leadott mechanikai energia hő energiává alakul át mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz, ennek következtében az adott terület oxigén ellátása fokozódik.

 

Kombinált ultrahang-kezelés:

Kombinált fizikoterápiás eljárás, mely során az ultrahangot és az elektroterápiát (interferencia, TENS) együttesen alkalmazzuk. A kezelés a szövetekben helyi értágulatot idéz elő, mely javítja a keringést és segíti a felgyülemlett anyagcsere termékek távozását. Jelentős fájdalomcsillapító hatása az áramimpulzusokkal végzett perifériás idegingerlésen alapul. A kezelés rendszeressége és erőssége minden esetben az orvos előírásainak megfelelően kerül kialakításra

Elektroterápiák

Diadinamikus áram:

A többféle elektromos áram (galván- és impulzus) a frekvenciától, intenzitástól és más jellemzőktől függően gátló vagy stimuláló hatást fejt ki a kezelt testrészen. Általában húzódás, zúzódás, ízületi és porckorong-kopás esetén alkalmazzuk fájdalomcsillapító és ödéma csökkentő hatása miatt.

Interferencia:

Hatásmechanizmusa két egymással keresztezett, középfrekvenciás áramkörön alapul. Az interferencia hatására csökken a bőr ellenállása ezért a kezelés során a mélyebben fekvő szövetek is hatékonyan ingerelhetők. A frekvenciától függően a kezeléssel az izmok ingerlése révén javítható az izmok edzettségi állapota, vagy fájdalomcsillapítás céljából csökkenthető a tónus. A kezelés javítja a vérkeringést, mérsékli a duzzanatot, előnye, a fájdalomcsökkentés mellett, hogy a mikro-masszázs az érintett terület anyagcseréjének és oxigénellátásának fokozásával felgyorsítja a gyógyulást.

Tens (Transcutanat elektro-nervo stimulare):

A bőrön keresztül, elektromos impulzusok segítségével végzünk fájdalomcsillapítást, ezzel aktiválva a szervezet saját fájdalomcsillapító mechanizmusait. Különösen hatékony olyan betegségek esetén, ahol a nyakizmokban fellépő fájdalmat kell csillapítani, mint például gerincbetegségek esetén, valamint a fejfájás és baleseti sérülést követő fájdalmak csökkentésére.

fizikoterápia

Szelektív ingeráram:

A sorvadt vagy bénult sima és harántcsíkolt izomzat specifikus kezelési lehetősége Általa elérhető az ingerület vezetés fokozása, az izom működés helyreállítása, és az izomzat anyagcseréjének fokozása. A kezelés célja az izmok sérülést vagy műtétet követő, illetve bénulás miatti edzése, ezért fontos része a rehabilitációs

Nagy intenzitású lézerterápia

nagy intenzitású lézerterápia

Felgyorsítja az izomhúzódások, szakadások és csonttörések gyógyulását. Gyorsítja, illetve beindítja a szervezet gyógyulási folyamatait, vér és nyirokkeringés javító hatása van, serkenti a sérült idegek regenerációját.

Általános ellenjavallatok a fizikoterápiában!

 • Malignus tumor, daganatos megbetegedések
 • Fémprotézis, fémlemez, testékszer a kezelt területen
 • Menstruáció
 • Terhesség
 • Extrém visszér tágulat a kezelt területen, trombózis
 • Súlyos magas vérnyomás
 • Szívelégtelenség, súlyos szívritmus zavar
 • Heveny fertőzések
 • Lázas állapot
 • Sérült, gyulladt bőr
 • Előrehaladott csontritkulás (egyes kezeléseknél)
 • Epilepszia (egyes kezeléseknél)

A fent leírt tájékoztató alapján pedig a fizikoterápiáról el lehet mondani, hogy az egyik gyakori kezelési módszer, amely fájdalommentes. Szükség szerint alkalmazható reumatológiai panaszokra, porckorongsérv, műtét után vagy akár inkontinencia kezelésére szakorvosi felügyelet alatt. Csökkenti többek között az imént említett problémákkal járó fájdalmakat, kellemetlenségeket.

Az egészség fontos! Amennyiben fizikoterápiás kezelésekkel kapcsolatban érdeklődik, online is felveheti a kapcsolatot velünk e-mail üzenetben vagy válassza az időpontfoglalás lehetőséget telefonon egyaránt elérhetőek vagyunk.

KAPCSOLAT

Cím

1119 Budapest, Újházi utca 12.

Kapcsolat

Telefon : +36 70 676 1274

Nyitvatartás

Hétfő- Péntek: 08:00 – 20:00

Kövess minket