Rehabilitáció

Sportrehabilitáció

A sportolók életében sajnos gyakran ismert fogalom a rehabilitáció. A gyógytornász, sportfizioterapeuta – természetesen folyamatos együttműködésben az orvossal és az edzővel – a sérülés első pillanatától kezdve a pályára való visszatérésig segíti a sportoló gyógyulását, panaszainak megszűnését, az újrasérülés esélyének minimalizálását és a teljesítmény visszaszerzését.

Mikor érdemes sportolóként gyógytornászt / manuálterapeutát felkeresnem?

-sérülés után az optimális gyógyulást támogatásának érdekében
-műtétek előtt, a minél jobb műtéti eredmény eléréséhez
-műtét utáni rehabilitációhoz
-ismételt sérülések esetén (többszöri bokaficam)
-túlterheléses panaszok esetén (ugrótérd, teniszkönyök, stb.)
– derékfájás, lumbágó, sérv, ischiász esetén
-prevenciós célzattal, a sérülések elkerülésének érdekében

Mi az a sportrehabilitáció?

A sportbaleset következtében létrejött sportsérülések utáni regeneráló terápia. Célja, hogy a sportoló elérhesse a megfelelő edzettségi állapotát és mielőbb újra vissza tudjon térni az aktív sportba.

Sportsérülés fajták:

  • Edzés, sportolás közben hirtelen történő sérülések (izom-, szalagszakadás, fascia sérülés, ficam, rándulás, törés).
  • Túlterhelés, ízületi kopás kialakulása sportolástól, mely a helytelenül végzett mozdulatoktól alakul ki.

Miből áll a sportrehabilitáció?

A panasz jellegétől függően az első találkozó alkalmával felállítunk egy rehabilitációs tervet, mely tartalmazza az adott sérülés kezelésének protokollját, figyelembe véve az egyéni tényezőket, célokat, sportági specifikumokat. A rehabilitáció minden esetben olyan funkcionális edzéselemeket (helyes mozdulatsorok végzése) tartalmaz, amely felkészíti a sportolót a pályára való visszaintegrálásra, segíti a teljesítmény megtartását és természetesen helyreállítja a sérült ízület állapotát, ahol szükséges.

Mi az igazi cél a sportrehabilitáció során?

Lényege, hogy a sérült szövetek mielőbb visszanyerjék eredeti működésüket és hogy elkerüljük a későbbiekben az újrasérülés kockázatát. A rehabilitáció célja már nem csupán az, hogy a sportoló mielőbb visszakerülhessen a pályára. A lelkiismeretes sportrehabilitációs gyógytornász célja a páciense sportba való teljes értékű visszatérésén felül olyan felkészítést adni, melyekkel a sportoló képes elkerülni az ismételt sérülést. Eredményes rehabilitálás során páciens teljesítménye, dinamikája, törzsstabilitása akár a sérülését megelőző állapothoz képest is fejlődik. Nem csak a gyógytornász és a sportorvos, sportsebész vesz részt a rehabilitálásban, hanem még az edző is jelen van, mint szakértő, aki a sportoló egyéni rehabilitációját segíti. Ezek együtt nagy szerepet töltenek be a sikeres rehabilitációban, valamint a prevencióban egyaránt.

Műtét utáni rehabilitáció

A műtéti rehabilitáció az a gyógytorna folyamat, ami valamilyen műtéti beavatkozást követően az érintett terület mozgásfunkcióját, valamint a mozgáspályát, a stabilitást, a testtartást, a terhelés ideális eloszlását és az izomerőt állítja vissza a műtétet megelőző állapotba. 

A műtétnek megfelelő rehabilitációs protokollt  betartva a gyógytorna a rövidült izmokat nyújtja a gyengült izmokat erősíti.  A rehabilitáció célja az ízületi mozgás pálya visszaállítása, izomerősítés és a normál terhelés kialakítása. A gyógytorna segítségével javítható és korrigálható a funkciókárosodás, valamint visszaállítható a harmonikus mozgás.

A rehabilitáció megkezdésének időpontját a kezelő orvos határozza meg. 

Az alábbi műtéteket követően a hatékony és valódi felépülést mindenképp ajánlott gyógytornász által kontrollált folyamattal megtámogatni:

Váll műtét

Vállficam, izomszakadás (ROK rekonstrukció), törések után, illetve hosszantartó vállfájdalom miatt végzett műtétet követően 

Térd műtét

Visszatérő térdkalács ficam vagy állandó elülső térd fájdalom miatt végzett műtét

Az elülső kereszt szalag szakadása után végzett LCA rekonstrukciós műtét.

Balesetek után

Porcleválás műtét 

Könyök műtét

Gerinc műtét

Gerincsérv (discus hernia), csigolya instabilitás, csigolya elcsúszás (spondylolisthesis), törés, korrekció stb. 

Csukló és kéz műtétek

Csukló törés (pld. orsócsont) vagy valamilyen izom- ín helyreállítását szolgáló műtét 

Csípő műtét

A csípőízületet leggyakrabban törések (combnyak, pertrochanter, combcsont) és korrekciós műtétek érintik, csípőprotézis műtét 

Boka műtét

Achilles ín részleges vagy teljes szakadása, szalag szakadással járó ficam esetén

prevenció

Mi az a prevenció?

Sportolóként hasonló, repetitív mozgásokat végzünk edzéseink során, mely gyakran vezet túlterheléses panaszokhoz az izomegyensúly felborulása miatt. Ezen kívül számolnunk kell egyéb traumás sérülések – ficamok, szalagsérülések, izomproblémák – megjelenésével is, ha nem fordítunk kellő figyelmet azok megelőzésére.

Sport prevenciós programjaink segítségével a nem-kontakt sérülések esélyének minimalizálása a célunk. Ehhez a program összeállítása előtt egy átfogó állapotfelmérést végzünk, mely az alapos kikérdezésen, testtartás vizsgálaton és ortopédiai teszteléseken túl dinamikus mozgásvizsgálatot is végzünk. A tesztekből megállapíthatóak izomgyengülések és -rövidülések, inaktivitások, hibás mozgásminták, melyek korrigálásra szorulnak. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az utánpótlás korú sportolók sérülés megelőzésére, hiszen a növekedés során gyakran az izmok és az inak nem tudják követni a csontok növekedésének ütemét, így a sérülések rizikója növekszik.

Sportsérülés esetén hova menjek először?

Sportsérülés esetén hova menjek először? 

Ha sérülést követően pihentetésre, jegelésre nem múlik rövid időn belül a fájdalom (1-2 nap), feltétlen keressen fel gyógytornászt, traumatológus sportorvost, vagy sportsebészt, ezen szakterületek képviselői a vizsgálat alkalmával felállítják a pontos diagnózist. 

A diagnózist követően a sérülés jellegétől és súlyosságától függően dönti el a szakember a rehabilitáció módját, esetleg képalkotó vizsgálatok szükségességét. Amennyiben nincs szükség műtéti beavatkozásra, úgy a sportrehabilitációs gyógytornász kezdi meg a kezelést, hogy a gyógyulás hatékony legyen.