Sportrehabilitáció

A sportolók életében sajnos gyakran ismert fogalom a rehabilitáció. A gyógytornász, sportfizioterapeuta – természetesen folyamatos együttműködésben az orvossal és az edzővel – a sérülés első pillanatától kezdve a pályára való visszatérésig segíti a sportoló gyógyulását, panaszainak megszűnését, az újrasérülés esélyének minimalizálását és a teljesítmény visszaszerzését.

Mikor érdemes sportolóként gyógytornászt / manuálterapeutát felkeresnem?

-sérülés után az optimális gyógyulást támogatásának érdekében
-műtétek előtt, a minél jobb műtéti eredmény eléréséhez
-műtét utáni rehabilitációhoz
-ismételt sérülések esetén (többszöri bokaficam)
-túlterheléses panaszok esetén (ugrótérd, teniszkönyök, stb.)
– derékfájás, lumbágó, sérv, ischiász esetén
-prevenciós célzattal, a sérülések elkerülésének érdekében

Sportrehabilitáció

Mi az a sportrehabilitáció?

A sportbaleset következtében létrejött sportsérülések utáni regeneráló terápia. Célja, hogy a sportoló elérhesse a megfelelő edzettségi állapotát és mielőbb újra vissza tudjon térni az aktív sportba.

Sportsérülés fajták:

  • Edzés, sportolás közben hirtelen történő sérülések (izom-, szalagszakadás, fascia sérülés, ficam, rándulás, törés).
  • Túlterhelés, ízületi kopás kialakulása sportolástól, mely a helytelenül végzett mozdulatoktól alakul ki.

Miből áll a sportrehabilitáció?

A panasz jellegétől függően az első találkozó alkalmával felállítunk egy rehabilitációs tervet, mely tartalmazza az adott sérülés kezelésének protokollját, figyelembe véve az egyéni tényezőket, célokat, sportági specifikumokat. A rehabilitáció minden esetben olyan funkcionális edzéselemeket (helyes mozdulatsorok végzése) tartalmaz, amely felkészíti a sportolót a pályára való visszaintegrálásra, segíti a teljesítmény megtartását és természetesen helyreállítja a sérült ízület állapotát, ahol szükséges.

Mi az igazi cél a sportrehabilitáció során?

Lényege, hogy a sérült szövetek mielőbb visszanyerjék eredeti működésüket és hogy elkerüljük a későbbiekben az újrasérülés kockázatát. A rehabilitáció célja már nem csupán az, hogy a sportoló mielőbb visszakerülhessen a pályára. A lelkiismeretes sportrehabilitációs gyógytornász célja a páciense sportba való teljes értékű visszatérésén felül olyan felkészítést adni, melyekkel a sportoló képes elkerülni az ismételt sérülést. Eredményes rehabilitálás során páciens teljesítménye, dinamikája, törzsstabilitása akár a sérülését megelőző állapothoz képest is fejlődik. Nem csak a gyógytornász és a sportorvos, sportsebész vesz részt a rehabilitálásban, hanem még az edző is jelen van, mint szakértő, aki a sportoló egyéni rehabilitációját segíti. Ezek együtt nagy szerepet töltenek be a sikeres rehabilitációban, valamint a prevencióban egyaránt.

prevenció

Mi az a prevenció?

Sportolóként hasonló, repetitív mozgásokat végzünk edzéseink során, mely gyakran vezet túlterheléses panaszokhoz az izomegyensúly felborulása miatt. Ezen kívül számolnunk kell egyéb traumás sérülések – ficamok, szalagsérülések, izomproblémák – megjelenésével is, ha nem fordítunk kellő figyelmet azok megelőzésére.

Sport prevenciós programjaink segítségével a nem-kontakt sérülések esélyének minimalizálása a célunk. Ehhez a program összeállítása előtt egy átfogó állapotfelmérést végzünk, mely az alapos kikérdezésen, testtartás vizsgálaton és ortopédiai teszteléseken túl dinamikus mozgásvizsgálatot is végzünk. A tesztekből megállapíthatóak izomgyengülések és -rövidülések, inaktivitások, hibás mozgásminták, melyek korrigálásra szorulnak. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az utánpótlás korú sportolók sérülés megelőzésére, hiszen a növekedés során gyakran az izmok és az inak nem tudják követni a csontok növekedésének ütemét, így a sérülések rizikója növekszik.

Sportsérülés esetén hova menjek először?

Sportsérülés esetén hova menjek először? 

Ha sérülést követően pihentetésre, jegelésre nem múlik rövid időn belül a fájdalom (1-2 nap), feltétlen keressen fel gyógytornászt, traumatológus sportorvost, vagy sportsebészt, ezen szakterületek képviselői a vizsgálat alkalmával felállítják a pontos diagnózist. 

A diagnózist követően a sérülés jellegétől és súlyosságától függően dönti el a szakember a rehabilitáció módját, esetleg képalkotó vizsgálatok szükségességét. Amennyiben nincs szükség műtéti beavatkozásra, úgy a sportrehabilitációs gyógytornász kezdi meg a kezelést, hogy a gyógyulás hatékony legyen.

KAPCSOLAT

Cím

1119 Budapest, Újházi utca 12.

Kapcsolat

Telefon : +36 70 676 1274

Email : info@mendmedical.hu

Nyitvatartás

Hétfő- Péntek: 08:00 – 21:00

Szombat: 9:00 – 17:00

Kövess minket