Manuálterápia

A manuálterápia fogalma a latin manus = kéz szóból származik, kézzel végzett kezelést jelent. Általánosságban elmondható, hogy a manuálterápiás kezelés célja a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak degenerációinak kezelése, következményeinek és tüneteinek enyhítése.

Mi a manuálterápia?

A manuálterápia a mozgásrendszer működészavarainak diagnosztizálására és kezelésére szolgáló módszer, mely számtalan mozgásszervi probléma esetén nyújt megoldást. Célja a mozgásszervi funkciók helyreállítása, a mozgás javítása, fájdalomcsillapítás.

Sérülések, gyulladások
Degeneratív elváltozások miatt kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések
Visszafordítható mozgásszervi betegségek kezelése
Mozgásszervi fájdalmak (Hátfájás,derékfájás, nyakfájás, vállfájás, könyökfájdalom, végtagfájdalom)
Izom eredetű mozgáskorlátozottság
Kéz-, és lábzsibbadás
Ideggyógyász által kivizsgált fejfájás

Ki lehet manuálterapeuta?

Manuálterapeuta csak orvos és diplomás gyógytornász lehet, aki a Semmelweis Egyetem által akkreditált 2 éves továbbképzést elvégzi, és vizsgát tesz az Ortopédiai Klinikán. A továbbképzés számtalan elméleti és gyakorlati vizsgát tartalmaz, így biztosítva az alapos felkészülést bármilyen mozgásszervi probléma esetén.

Miből áll a manuálterápiás vizsgálat és kezelés?

  • A vizsgálat során a terapeuta megismerkedik a páciens mozgásszervi panaszairól, a kórelőzményekről, egyéb betegségeiről, megnézi (ha rendelkezésre áll) az orvosi leletet, illetve képalkotó eljárással készült felvételt (Rtg, MR, CT, UH).
  • Ezt követően testtartás analízis és ortopédiai tesztek következnek: ízületi mozgások, szalagok és izmok funkciójának vizsgálata. Az ízületek, izmok, idegek és lágyszövetek tesztelése után állapítható meg a diagnózis, mely a kezelés menetét határozza meg.
  • A kialakított kezelési terv magába foglalja a kezelést és az egyénre szabott mozgásterápiát is (gyógytorna gyakorlatokat).
  • A manuálterápiás kezelés a letapadt szövetek oldásából, izmok lazításából és nyújtásából, ízületek kimozgatásából áll. A kezelés után mindenképpen várható házi feladat, hiszen a problémák megoldását az aktív terápia hozza: ez a mozgásprogram minden esetben egyénre szabott, fájdalommentesen végezhető gyakorlatokból áll.

Hányszor kell mennem manuálterápiára, hogy jól legyek?

Bizonyos mozgásszervi problémák esetén szükség van a manuálterápiás kezelés kúraszerű alkalmazására és a folyamat során a gyógytorna gyakorlatok végzésének ellenőrzésére, változtatására. A terápia módját, várható időtartamát és a kezelések gyakoriságának szükségességét a beteggel egyeztetve a manuálterapeuta az esetnek megfelelően dönti el vizsgálatot követően.